Fantom (FTM), DAG temelli bir akıllı kontrat platformu olarak bilinir. En başat gayesi halka açık dağıtılmış defter teknolojilerinin ölçeklenebilirlik problemlemlerine çözümler üretebilmektir.
Bu doğrultuda platform, mevcudiyetteki DAG üzerine kurulu protokollerin iyileştirilmiş bir versiyonunu kullanmayı önermektedir. Alışılmış, blok defteri üzeri depolama altyapısından ayrışmak da projenin yol haritasındaki önemli durakların başında gelir.
İsmi adeta Holywood kaçkını bir süper kahramanı andıran bu projeye dair bilgilerinizi, sizin için hazırladığımız bu makale sayesinde arttırabilirsiniz. Haydi gelin bu Fantom (FTM) nedir ne değildir birlikte inceleyelim.
İçindekiler
Fantom (FTM) projesi yeni bir protokol olarak kabul edilebilir. Bu yeni protokol ise Lachesis Protokolü’nü, Fantom Opera Blockchain’nine tam entegrasyon etmeyi öncelemektedir. Fantom, küresel çaptaki bütün işlem araçları arasında eşgüdümlülük ve uyumluluk öncelikli iyileştirmeler hedeflemektedir.
Kaydedilmiş emir kayıtlarının bloklarını, topografik açıdan sıralayabilmek için Lamport ismindeki eşsiz zaman damgalarını kullanır.
Fantom (FTM) coin, aynı isimdeki blockchain ağının dahili token'ı olarak kısaca açıklanabilir. FTM coinin spesifik işlevler barındırılması projenin ekibi tarafından önemli görülmüştür.
Bahsi geçen bu belirli işlevler şunlardır:
Bu süper kahramanın teknik dokümanı; amaçları ve kripto dünyasındaki konumu hakkında bizlere apaçık ipuçları sağlamaktadır.
İlk bakışta FTM token’in, aBFT ismiyle bilinen prensipler doğrultusunda, DAG tabanlı dağıtık bir defter mutabakatıyla işleyen ve akıllı kontratlar adına güvenilir bir dijital mekanizma arzeden bir blok zincir platformu olduğu söylenebilir.
İşte bu temel doğrultusunda diğer bilgi ve amaçları sıradaki başlığımızda inceleyebiliriz.
Fantom (FTM) projesinin şemsiyesi niteliğindeki, The Fantom Foundation isimli şirket, Güney Kore kökenli bilgisayar mühendisi ve kripto uzmanı Dr. Ahn Byung tarafından kurulmuştur.
Güney Kore’nin endüstriyel gelişmişliği Asya ekonomileri arasında parmakla gösterilirken, kendi içinden dijital para birimleri furyasına alternatifler üretebilmesine pek şaşırmadığımızı söylesek yeridir.
Maksimum arz sınırı 3 milyar 175 milyon gibi devasa boyutlarda belirlenen FTM coinin dolaşımdaki arzı ise henüz 2 milyar 545 milyon seviyesindedir. Bu kadar çok arzın ve dolaşımın olduğu bir tokenin piyasa değeri de bu parametlerden oluşacaktır.
Bu tokenin bu zamana kadar ulaştığı fiyat rekoru da bu bağlamda 0.8717 ABD doları olmuştur. (6 Şubat 2022 itibariyle)
Yatırımcılar, FTM coin sayesinde ağ üzerindeki işlemlerin gerektirdiği komisyonları ödeyebilirler ve ağdaki süreçler FTM token üzerinden sağlanabilir.
Validator Node ismiyle özdeşleşen ağ içi doğrulayıcı node’ları işleyen ya da elinde tuttuğu FTM token'ları bir düğüm üstüne stake yapan her FTM yatırımcısı; ağın ana mimarisini, blok kazançlarını ve farklı mekanizma değişimlerini, FTM coin kullanarak oylayabilirler.
Fantom Slovence dilinde “hayalet” karşılığına gelmektedir. Önemi de aslında daha önce birer hayalet olan bazı algoritmaları kullanmasından ileri gelir. Tabi ki tek bir algoritmayla bir projeyi önemli kılamazsınız. O zaman gelin diğer önemli noktalarına teker teker göz atalım:
Fantom (FTM) projesi bize birçok alanda yardımcı olabilir ancak benzeri kriptolara görece, kullanım alanları hususunda daha dar kapsamlı bir portre çizmektedir.
Bunun nedeni ise sadece dijital kripto evrenine hizmet edebilecek biçimde tasarlanmış olmasıdır.
Yine birçok maddeyi alt alta yazarak FTM’ye dair nasıl kullanım olanakları olduğunu sizler için derledik:
Bu hayaleti çevrimiçi (online) ve çevrimdışı biçimde iki farklı cüzdan sürümünde de pamuklara sarıp saklayabilirsiniz. Güney Kore dizi furyalarına kripto coinler de dahil olursa aklımıza gelecek ilk dijital para örneklerinden olan FTM saklanması kolay bir tokendir.
Özellikle yurtiçinde yeni yeni hizmet veren borsalarda da karşılaşabileceğimiz Fantom’u hızlı bir hayalete yakışır biçimde borsalarda hızlıca alım satım yapabilmek için borsa cüzdanlarınızda da rahatça saklayabilirsiniz.