Klaytn (KLAY), artık günümüzde her yerde karşımıza çıkan hibrit yani melez tasarımların dijital kripto alemine girişini temsil eden projelerden birisi olarak karşımıza çıkıyor.
Peki Klaytn (KLAY) ismindeki bu proje nedir ne değildir merak ediyor musunuz? Ya kullanım alanları nelerdir? Kurucuları kimdir?
Telaşa hiç gerek yok, bu makalede işte bu soruları sizler için cevaplandrmaya çalıştık.
İçindekiler
Klaytn projesi aynı zamanda KLAY kısaltmasıyla da bilinmektedir. Yine aynı kısaltmayla birçok borsada listelenen yerel bir kripto parası da bulunmaktadır.
Blok zincir teknolojisinin asıl değerini ortaya çıkarabilmek adına erişilebilirliğin ön planda olduğu bir kullanıcı tecrübesi ve geliştirme olanağı sağlayan, ek olarak açık kaynak kodlarıyla işleyen bir kripto platformudur.
Klaytn (KLAY), dizileri kadar FinTech endüstrisiyle de anılan Asya’nın göz bebeği Güney Kore menşeili bir projedir. Projenin kurucuları ve özellikle Güney Kore’deki popülaritesi ilerleyen başlıklarda detaylandırılacaktır.
KLAY coin, Klaytn blockchain ağının lokal servis belirteci olarak kısaca betimlenebilir.
Klaytn ekosisteminde çeşit çeşit kullanım örnekleri bulunmaktadır. Platform üzerinden sağlanan bütün işlemler Klaytn blockchain ağında ve bu ağın içindeki öteki blockchain uygulamaları arasında da KLAY token bir ödeme aracı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özellikle en büyük işlem hacmine sahip birçok küresel borsada listelenmiş bir kripto para cinsi olarak Klaytn projesinin KLAY coin kripto para birimi geçtimi üç yıl içinde tanınırlık kazanmıştır.
Birçok yenilik sunan bu Asya teknolojisi, Güney Kore’nin %93 tarafından kullanılan bir ürüne sahip (ki bu ürün KakaoTalk’tır) yüksek teknolojisi firması Kakao Corp.’un yan kuruluşu Ground X tarafından geliştirilmiştir.
Haliyle teknik dokümanı kabul edilen whitepaper’ında yer alanlar ve projenin resmî web sitesi, KLAY token için önemli amaçlar ve bilgiler edinebileceğimiz önemli kaynaklardır.
Kim ne derse desin Güney Koreli’lerin her meseleye teknik açıdan yaklaşması kripto dünyasında onları önemli bir konuma taşıyor görünmektedir.
KLAYT token adeta bir şirket içi başarı destanıdır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi Kakao şirketinin Güney Kore’deki kullanıcılarını kapsamak ve kripto para arenasına giriş motivasyonuyla yola çıkmasıyla ortaya çıkar.
Özellikle de şirketin CEO’su Yeo Minsoo’nun bu proje için doğrudan direksiyona geçtiği bilinmektedir. Haliyle Minsoo önderliğinde bütün Kakao ve Ground X ekiplerinin kurucular olduğunu kabul etmek yanlış olmayacaktır.
Tabi bir de Ground X CEO’su Jaesun Han isminin de unutulmaması gereklidir. Minsoo’nun en önemli kurmayları arasında yer almaktadır.
Kakao bu sayede blok zincir yan kuruluşu GroundX’in desteğiyle birçok problemini çözüme ulaştırmıştır. Tüm bu başarılar sonrasında KLAY coin, kendi blockchain’ini güvenle piyasaya sürdü.
KLAY’ın en karizmatik taraflarından birisi de herhangi bir maksimum arz belirtmemiş olmasıdır. Henüz en fazla arz tanımlanmamış olduğu için her geçen gün değişik sayıda Klaytn token piyasada dolaşıma girebilmektedir.
16 Şubat 2022 tarihi itibariyle üretilmiş toplam KLAY arzı on milyar sekiz yüz miyon civarına ulaşmıştır. Bunların ise yaklaşık iki milyar altı yüz elli bin adeti günlük olarak dolaşımda görünmektedir.
KLAY projesi whitepaper’ında belirttiği misyonu gibi küresel bir boyutta blockchain kullanımını başlatmak doğrultusunda oldukça kullanıcı dostu bir niteliktedir. Nasıl çalıştığına dair prensipleri sizler için maddeledik:
Klaytn kripto parasının ve projesinin sunduğu hizmetlerin farkı üç başlık altında toplanabilir. Bu inovasyon çağında bir blockchain teknolojisinin önemi, whitepaper üzerindeki vizyonu ve misyonu hususlarındaki ilerlemesinden ölçülebilmektedir.
Gelin belirli misyonlar doğrultusunda projenin geldiği önemli konumu anlamaya çalışalım.
Klaytn projesi yöneticileri, hizmet partnerlerinden ve kullanıcılardan gelen geri bildirimleri bir parametre olarak kullanarak en uygun yol haritası için çabalamaktadır.
Sona erdirilen her aşamada, bütün KLAY coin topluluğunun ağın performansını ve özelliklerini doğrulamasını içeren teknik bir rapor yazılması da ne kadar kenetlenmiş bir destek aldığının önemini göstermektedir.
Burada uzun uzun anlatmaya hiç gerek yok, KLAY tokenin yatırım aldığı ve birlikte çalıştığı firmaları yanyana yazmamız yeterli olacaktır diye düşünüyoruz:
Anchor, Samsung Blockchain, Huobi Wallet, ANX, Shinhan Bank, Bitberry, IDG Capital
Blok zincir sektörünün kitlesel boyutta benimsenmesini zorlaştıran engebeleri aşabilmek adına “böl ve fethet” mottosu kullanılıyor.
Nasıl mı? Yönetim kurallarının geliştirilmesinden gerçek yaşamdaki ihtiyaçların karşılanmasına kadar esneklik göstermeyi amaçlar.
Kullanıcıların unutulmaz bir tecrübe yaşaması için, şahsi hesap isimlerini oluşturumaya yetki verebilmek, kendi spesifik anahtarını desteklemek gibi hemeye kadar pek çok hedefleri var.
Klaytn projesinin değerlendirme ve verileri kayıt altına alma kapasitesi oldukça üst düzeydedir. Ayrıca plana sadık şekilde ilerler.
KLAY hali hazırdaki bilgi araçları sayesinde uygun bir ortak çalışabilirlik sunar.
KLAY sahip olduğu ultra gelişmiş analiz mekanizması ile hesap türlerini ayrıntılı inceleme, ağ tıkanıklığının takibi, coin dağıtım izlenmesi gibi önemli hizmet hedefleri de vardır.
Klaytn’ın en dikkat çeken nitelikleri arasında platformun merkeziyetsiz olması sebebiyle, uygulama yayının sınırlandırılmaz olması ilk sıralarda gelir.
Böylelikle kullanıcıların önüne serilmiş hemen hemen sonsuz farklı kullanım durumu bulunmaktadır.
Bu nedenle KLAY kullanım alanlarını sadece bir coin trader’lıktan çok daha öte bir kapsama alanına sahiptir. Bunların en çok tercih edilenlerini ise şöyle sıralayabiliriz:
KLAY coinlerinizi, evrensel anlamda kullanabileceğiniz günler yakın görünse bile bir süre saklamak elinizde tutmak isteyebilirsiniz. O zaman aşağıdaki borsaların sizin için KLAY tokeni listediklerini bildirmekten kıvanç duyarız:
Bu borsalardan alım satım yapabileceğiniz gibi, buralardan aldığınız KLAY tokenlerinizi Huobi Wallet gibi cüzdanlarda da uzun süre saklayabilirsiniz.