MIOTA Coin (IOTA), kripto borsalarında gezinirken, en azından bir kere de olsa karşınıza çıkmış olması yüksek bir projedir.
İsmi gibi karizmatik niteliklere sahip MIOTA Coin (IOTA)’ya yatırım yapmadan önce hakkında bilgi almak isteyen herkesi bu makalemize davet ediyoruz.
İşte bu makalede, IOTA hakkında nedir, nasıl çalışır, kim tarafından ortaya atılmıştır gibi merak edilenleri sizin için detaylıca analiz etmeye çalışacağız.
IOTA’nın antik Yunan dilinde “dokuz” kelimesine karşılık geldiğini biliyor muydunuz? Hadi gelin o zaman adı dokuza çıkmış ve sekize indiremeyeceğiniz bu coini birlikte mercek altına alalım!
İçindekiler
MIOTA coin (IOTA), aslında bir Internet of Thing (IoT) konseptinde işleyen bir projedir. Nesnelerin interneti veya şeylerin interneti (IoT) şeklinde çevirebileceğimiz sektörlerde faaliyet gösteren MIOTA coin (IOTA): merkeziyetsiz, ölçeklenebilir, modüler ve işlem komisyonları barındırmaya bir kripto para birimi şeklinde betimlenebilir.
Bu kripto para biriminin özellikleri arasında, Tangle ismiyle bir inovasyon teknolojisi göze çarpmaktadır. İşte MIOTA Coin (IOTA) kripto parasına dair bu dikkat çekici özellikleri sizin için derledik...
IOTA Coin nedir? Bu sorunun cevabı aslında, BTC ile yükselen blockchain teknolojisinin uygulanabilir ve değerli olduğunun ispatı doğrultusunda şekillenmektedir. Şöyle ki, IOTA coinİn varlığı günümüzde ivme kazanan teknolojilerin sorunları ve çözüm vaadleri ile doğrudan ilintilidir.
Bu noktada IOTA’nın amacı hedefe odaklı ve blockchain dışı, ücretsiz kripto transferleri odağında ilerlemektedir. Bunun için önerisi ise “nasıl çalışır?” başlığında inceleyeceğimiz Tangle teknolojisidir.
IOTA sayesinde çok küçük miktarlarda bile işlem ücreti alınmadan hızlı transferler gerçekleştirmek mümkündür.
MIOTA’nın ne olduğuna dair; oldukça temel ama bir o kadar da kapsayıcı bir açıklama yapmak gerekirse, yakın gelecekte yaşamlarımızın kesintisiz biçimde ortasında olacak olan akıllı nesnelerin verilerini kripto şeklinde transfer edebilen bir coindir denilebilir.
Bu temel odak doğrultusunda projenin teknik dokümanı (MIOTA’nın whitepaper’ı), amaçları ve hakkında bilgileri sonraki başlığımızda sizin maddeledik.
MIOTA projesinin arkasında dört önemli isim bulunmaktadır. Kurucuların bile dört farklı isim olduğu düşünülürse, projenin arkasında çalışan ekiplerin kalabalığını öngörmek çok zor olmaz.
2015 yılında “geleceğe dönüş” filminden fırlamış gibi görünen bu nesnelerin interneti konseptinin arkasındaki isimleri şunlardır: Dominik Schiener, Sergey Ivancheglo, David Sønstebø ve Dr. Serguei Popov.
Bilindiği üzere sadece iki şey sonsuzdur: birincisi evren, ikincisi ise zaman geçtikçe insan medeniyetinin kullanacağı akıllı cihazların sayısı.
Haliyle her yeni gün en az yüzlerce akıllı cihaz, araç, ev insanlığın hizmeti için piyasaya sürülüyor ve kullanıma başlanıyor. Bu kadar sonsuz bir üretimin gelecekte yaratacağı veri akışı için üretilen bir teknolojinin arzı da haliyle az olamaz. Tabi sonsuz daé
Bu nedenle IOTA token arzı toplamda 2 milyar 800 milyon gibi üst perdeden belirlenmiştir. Bu toplam arzın hepsi ise tıpkı robot süpürgeler dünyanın dört bir yanına dolaşıma sokulmuştur.
IOTA ‘nın nasıl çalıştığına dair atlanmaması gereken en önemli nokta Tangle teknolojisi ve çift doğrulamalı işlem süreçleridir. Hem bu Tangle teknolojisini hem de çalışma prensiplerini gelin birlikte inceleyelim.
IOTA önemlidir çünkü:” Yahu ne güzelmiş bir tane de bizim eve alalım bu robot süpürgeden veya akıllı buzdolabından.” Şeklindeki düşünceler en az bir kere aklımızdan geçmiştir.
Her yerin ve her nesnenin akıllı ve internet sahibi olduğu milenyum çağında, nesnelerin bağlantılarını kuran ve artan güvenlik ihtiyacını karşılayan bir proje olarak IOTA’nın amaçları dahil, kendinden menkul bir kıymeti olduğu kimse reddemez.
Ayrıca kendi ağına kattığı Microsoft, Bosch, Fujitsu ve Nissan gibi dev şirketlerin kullanıma aldığı bir teknolojinin kendi önemini ispatladığı argümanı da oldukça geçerlidir.
MIOTA tokenin kullanım alanlarını birkaç maddede sıralayabiliriz:
Her yeni kripto para birimi gibi MIOTA Coin yani kısaltması IOTA olan tokenlerin de popülerliği gün geçtikçe artmaktadır.
Binance gibi küresel kirpto piyasalarında listelenmesi hem kolay ulaşılabilirlik hem de hızlı alım satım işlemlerine olanak sağlarken aynı zamanda cüzdanlarda saklama fırsatı da sunar.
Binance spot cüzdanlarınızın yanı sıra Ledger gibi akıllı donanım cüzdanları ya da mobil yazılım cüzdanları seçenekleri de IOTA saklayarak geleceğin teknolojisine yatırım yapma fırsatları sunar.
Artık her insan internette yer kaplıyor, sırada nesnelerin interneti var diye düşünüyorsanız, zaman kaybetmeden siz de IOTA evrenine göz atın.