Ripple | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

XRP

Ripple (XRP)

Ripple yani XRP diğer kripto paralardan farklı olarak merkezi bulunan güvenli bir kripto para ve blockchain ağıdır.

Ripple, Ripple coin, ya da Kripto para borsalarında bilinen ismi ile XRP günümüz teknolojisinin perspektifinden bakarsak, oldukça eski, çok sağlam temelleri olan, kaliteli yatırımcı kadrosu, kurucu isimleri ve kurumsal yapısı ile kripto para kullanıcıları için son derece güvenli bir tercih olacaktır. Zaten bu nedenle piyasadaki en değerli kripto para birimlerinden biridir.

Ripple (XRP) geleneksel finans ve blockchain teknolojisi arasındaki boşluğu kapatmak ve finansın geleceğini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Ölçülenebilirlik ve yüksek hıza odaklanan yeni nesil finansal protokollerin bir başka meyvesi olan Ripple yapısı itibari ile rakip kripto brimlerine göre biraz daha farklı.

Ripple, 2012 yılında piyasaya sürülmüş bir kripto para birimidir. Bunun yanında yine 2012 yılında piyasaya sürülen RippleNet adında bir ödeme ağı sistemleri de bulunur. Ripple'ın gözlere çarpan ilk farkı diğer kripto para birimlerinin aksine merkezi olan bir yapıda olmasıdır.

Ripple nedir? Ripple coin (XRP) nedir? Ve Ripple nasıl satın alınır rehberini sizin için tüm detaylarıyla inceledik ve derledik. Bunun yanında Ripple coin geleceğini ve kendi yorumlarımızı sizlere aktardık. Öyleyse incelememize geçelim.

Ripple Nedir?

Ripple, Chris Larsen ve Jed McCaleb'in kurduğu RippleLabs isimli kurumsal bir firma tarafından geliştirilmiş ve 2012 yılında XRP ismiyle piyasaya sürülmüştür. Ripple diğer kripto para birimlerinin aksine bir merkezi bulunan, merkez CEO’luğunu Brad Garlinghouse'un yaptığı, oldukça güvenli bir kripto para birimi ve blok zincir ağıdır. 2012 yılında piyasaya sürülen Ripple coin, an itibari ile Bitcoin ve Etherium'dan sonra piyasadaki en çok değere sahip üçüncü kripto para birimidir. Ripple, kurumsal ve merkezi yapısı sebebi ile genelde bankaların ve ödeme sistemi sağlayıcılarının tercih ettiği bir kripto para birimi olmuştur.

Ripple Coin (XRP) Nedir?

Ripple nedir sorusunu yanıtladıktan sonra sonra akıllara gelen bir diğer soru şu olacaktır; ripple coin nedir? Ya da borsadaki ismi ile XRP coin nedir?

Ripple coin borsada XRP coin adıyla bilinir. Ripple coinin Bitcoin, Etherium ve diğer bir çok kripto para biriminden farkı Ripple'da bir blok zinciri bulunmamasıdır. Peki ya blok zinciri yoksa işlemler nasıl doğrulanır?

Ripple blok zincirli sistemlerin aksine Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA) adında kendi patentli teknolojisini geliştirmiştir. Protokolün isminde geçen ''consensus'' yani matematik derslerinden bildiğimiz konsensüs ifadesi, ağ üzerinde bulunan her ''node''un diğerleriyle aynı fikirde olduğunu belirtiyor. Node'lardan bir tanesi bile aynı fikirde olmazsa işlem sorunlu node bulunana kadar gerçekleşmiyor. İşte Ripple'ın güvenlik sistemini kısaca böyle anlatabiliriz.

Ripple kullanıcılarına temel anlamda 3 adet efektif avantaj sağlar. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

1. Oldukça düşük komisyonlu varlık değişimi

Ripple (XRP) yukarıda da belirttiğimiz gibi varlık değişimi işlemlerinin jokeridir. 0,00001 Dolarlık ucuz işlem maaliyeti ile varlık değişimlerinin vazgeçilmezidir. Ripple (XRP) geliştirildiği 2012 yılından günümüze varlık değişimi işlemlerinde en çok tercih edilen kripto para birimlerinin en başında gelir.

2. Uluslararası Düzeyde Hızlı İşlemler

Ripple'ın bir diğer tercih sebebi ise işlem hızıdır. Bitcoin ve Etherium gibi kripto paralarda işlem süresi saatleri bulabilirken, hatta bazı bankalarda bu işlemler günler sürebilirken, Ripple'da işlem süresi dünyanın neresinde olursanız olun eğer internetiniz varsa yalnızca 4 saniyedir.

3. Kendi Para Birimini Düzenleme ve Ödeme Ekosistemi

Ripple kullanıcıları işlemlerini daha hızlı ve güvenli yapabilmek için kendi para birimlerini düzenleyebilirler.

Ripple nedir sorusunun cevabı temel tanımı ve kullanım alanlarıyla bu olacaktır.

Ripple Whitepaper ve Projesinin Amacı Nedir?

Peki ya Ripple'ın amacı nedir? Bu soruyu yanıtlarken öncelikle tüm kripto para birimlerinin, birbirlerinden farklı işlevleri olduğunu anlamak gerekir. Ripple, başta RippleLab genel adı ile oldukça ünlü bir girişimci ve yazılımcı olan, Ripple'ın yanında kripto para piyasalarında bir çok kuruluşun öncüsü kabul edilen Jed McCaleb ve an itibari ile kripto para ekosisteminin en zengin kişisi olan melek yatırımcı Chris Larsen tarafından kurulmuştur.

Kurulumundan bugüne Ripple projesinin en önemli amacı kendi ağları olan RippleNet, ya da bilinen diğer ismi ile Ripple Network üzerinden yapılan değer aktarımlarını temsil etmek ve geleneksel para birimleri ile kripto birimlerinin aracılığını yapmaktır. Ripple bu amaca göre tasarlanmıştır.

Ripple (xrp) tanımlanırken Joker kartı tabiri çok sık kullanılır. Çünkü XRP elinizdeki birimi başka bir birime çevirmenin en kolay, en güvenilir ve en ucuz yollarından biridir.Ripple'da işlem yapmanın maaliyeti sadece 0,00001 ABD Dolarıdır ve işlem süresi yalnızca  4 saniyedir.

Ripple bu merkezli, kurumsal, güvenilir, oldukça hızlı ve nispeten ucuz tasarımı ile rakiplerinden epey ayrılmaktadır.

Dolaşımda Kaç Tane Ripple (XRP) Var?

An itibari ile üretilen tüm Ripple'ların toplam sayısı 99,993,093,880 XRP değerinde hesaplanır. Ancak şu an için dolaşımda olan yalnızca 38,739,144,847 XRP vardır. Geriye kalan Ripple'lar şirket tarafından belli zaman aralıklarıyla piyasaya sürülüyor.

Ripple Kim Tarafından, Ne Zaman Kuruldu ?

Ripple (XRP) 2012 yılında Ripple Lab isimli şirket tarafından geliştirilmiş ve piyasaya sürülmüştür. Geliştirildiği günden bugüne değeri genel bir artış çizgisinde olan XRP günümüzde kurumsal yapısı ile 300den fazla finans şirketine aktif olarak hizmet vermektedir.

Ripple en değerli kripto para birimleri arasındadır. Şu anda piyasadaki en değerli kripto para 345,1 milyar dolar ile Bitcoindir, bunu 70,2 milyar dolar ile Etherium takip eder. Ripple ise 30,8 milyar dolarlık değeri ile üçüncü sırada yer alır. Piyasadaki en değerli üçüncü kripto para birimidir.

Ripple bahsettiğimiz gibi 2012 yılında şu anda oldukça ünlü bir girişimci ve çok iyi bir yazılımcı olan Jeb McCaleb ve melek yatırımcısı, gizlilik aktivisti Chris Larsen tarafından kurulmuştur.

Jed McCaleb, Ripple'ın yanı sıra Overnet, Stellar, eDonkey ve ünlü kripto para borsalarından biri olan Mt. Gox'un da kurucuları arasında yer alır. Chris Larsen ise günümüzde kripto para ekosisteminin en zengin kişisi olarak kabul edilir.

Günümüzde ise RippleLabs'in CEO'luğunu Brad Garlinghouse üstlenmiştir. Brad Garlinghouse öncesinde, eski ismi ile YouSendIt, bugün ise Hightail olarak bilinen şirketin CEO ve konsey üyeliğini yapmıştır. Bunun da öncesinde, yani kariyerinin başlarında AOL ve YAHOO! da çalışmıştır.

Parlak bir kariyere sahip olan Brad Garlinghouse 2015'ten bu yana, yani 6 yılı geçkin bir süredir RippleLabs şirketinin aktif CEO'luğunu üstlenmiş ve bugün hala görevini başarı ile sürdürmektedir.

Ripple Avantajları: Neden Ripple'i Tercih Etmeliyim?

Ripple'ın en büyük numarası varlık değişimi işlemlerinde sağladığı kolaylık, güven ve hızdır. Ripple en eski kripto para birimlerindendir ve kurumsal bir firma olan Ripple Lab tarafından geliştirilmiştir. Bu da bankalar ve finans şirketleri için daha güvenilir bir birim yapar. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Ripple 300den fazla finans şirketine hizmet vermekte ve bankaların en çok kullandığı birim olmaktadır.

Ripple da diğer kripto paralar ve blok zincirleri gibi bu kolaylık, güven ve hızı uluslararası düzeyde sağlar. Nerede olduğunuz fark etmeksizin Ripple da ortalama işlem hızı 4 saniyedir ve düşük değerli değişimlerde de bu süre genellikle değişmez.

Bunun yanında Ripple kullanıcılarına kendi kripto para birimlerini düzenleme şansı verir. Kullancılar kendi düzenledikleri bu birimlerle alışveriş yapabilirler.

 

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM