Terra | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

LUNA

Terra (LUNA)

Günümüzde sabit coin seven kullanıcılar için nereye yatırım yapacaklarına karar vermek oldukça zorlaşmış vaziyettedir. Sabit coin seven kullanıcılar hangi coine yatırım yapacaklarına karar verirken önlerine çok fazla seçenek çıkar. Üstelik önlerine çıkan bu seçenekler yalnızca para destekli itibara sahip sabit coinler de olmayacaktır. Sabit coinlerin endekslerini koruyabilmeleri amacı ile geliştirilen ancak hala deneme aşamasında olan bir çok yeni yöntem ve bir çok yeni ağ bulunmaktadır. Terra coin de bu ağlara bir örnek olarak gösterilebilir. Terra coin sabit coinlere ve geliştiricilerin kendilerinin endeksleyebilecekleri coinler yaratabilmek için benzersiz araçlara sahip olan nispeten yeni bir projedir. Terra (LUNA) coin bu konuya eşsiz bir yaklaşım getirmeyi amaçlamaktadır.

İçindekiler

  1. Terra Coin (LUNA) Nedir
  2. Terra (LUNA) Kim Tarafından Kurulmuştur?
  3. Terra (LUNA) Amacı ve Whitepaper
  4. Terra (LUNA) Nasıl Çalışır?
  5. Terra (LUNA) Coin Önemli Özellikleri ve Avantajları
  6. Terra (LUNA) Nasıl Saklanır?
  7. Dolaşımda Ne Kadar Terra (LUNA) Coin Bulunuyor?

Terra Coin (LUNA) Nedir?

Kısaca açıklamak gerekir ise Kripto para borsalarında LUNA kısaltması ile bilinen Terra coin, sabit coinler yaratılması konusunda uzmanlaşmış, SDK kullanılarak inşa edilmiş bir blok zincir ağıdır. Terra coin rezerv amacı ile aşırı teminatlandırma ya da para kullanmamaktadır. Bu durum yerine Terra coin ağın yerel coini olan Luna'ya dönüştürülebilir. Terra kullanıcılarına bu şekilde teminat vermiş olur.

Terra coin, bu coine sahip olan kullanıcıların yönetişime katılmasına ve ağ içinde yaptıkları ödemelerde kullanılmaya yarar. Ayrıca bu işlevlerin dışında kullanıcılar isterlerse staking işlemi aracılığı ile sabit coinlerini endeksleyebilirler. Terra coin mutabakat mekanizması olarak Tendermint Delegated Proof of Stake mutabakat mekanizmasını kullanır.

Terra (LUNA) Kim Tarafından Kurulmuştur?

Kullanıcılar tarafından LUNA kısaltması ile bilinen Terra projesi 2018 yılının Ocak ayında Do Kwon ve Daniel Shin isimlerinde iki usta geliştirici tarafından yaratıldı. Daha sonrasında Do Kwon, Terra projesinin kurucu şirketi olan Terraform Labs'de CEO görevine getirildi.

Terra Coin (LUNA) Amacı ve Whitepaper

Luna kısaltması ile bilinen Terra temelde kullanıcılarına, itibarı para birimlerine endeksli olan, sabit coinler yaratmalarına imkan tanımayı amaçlayan bir blok zinciri ve coin projesidir. Geliştirilmekte olan tüm bu coinler aslında aynı şekilde, ağın senyoraj mekanizmasını kullanırlar. 2018 yılında Terraform Labs adlı firma tarafından kurulan ve piyasaya sürülen Terra (LUNA) coin mutabakat mekanizması olarak, daha çok DPoS kısaltması ile bilinen Tendermint Delegated Proof of Stake mekanizmasını kullanır. Buna ek olarak Terra (LUNA) coin bünyesinde yaratılma imkanı olan bir çok sabit coin türünün yaratılabilmesi için akıllı sözleşme özelliğine sahiptir.

Terra coin projesi özellikle de Asya piyasalarında oldukça popülerdir. E-ticaret için kullanımı oldukça yaygın olan Luna coin, genel merkezinin de yer aldığı Güney Kore ülkesinde oldukça geniş bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Terra coin Asya'da dünyanın geri kalanına kıyasla o kadar popülerdir ki Moğolistan'da bazı taksi şöförleri Terra coini bir ödeme yöntemi olarak kabul edebilirler. Taksi şöförlerine Terra coin üzerinden yapılan bu ödeme Moğolistan Tuğrikine endeksli olan Terra MNT aracılığı ile yapılır.

Terra coin daha çok bir para birimi olarak bilinirken, LUNA, Terra ağının yerel tokeni konumundadır. Terra'nın, genel merkezinin de bulunduğu ülke olan Güney Kore Wonuna da endekslenmiş bir versiyonu pek tabi bulunmaktadır. Bunun yanında Terra'nın Amerikan Doları, Euro gibi popüler para birimlerine de endeksi yapılmıştır. Terra ya da LUNA projesi platformu üzerinde çıkardığı sabit coinler ile kısa bir süre içinde tüm dünyada büyük bir popülerite kazanmıştır. 2022 yılının Şubat ayına yeni girdiğimiz bugünlerde Terra (LUNA) coin piyasa değerleri baz alındığında en büyük ve en değerli beşinci sabit coin konumundadır.

Terra Coin (LUNA) Nasıl Çalışır?

Öncelikle Terra ağındaki sabit coinlerin itibari kripto destekli sabit coinler ve itibari para destekli sabit coinler olarak ikiye ayrıldığını bilmek gerekir. Terra ağındaki bu sabit coinleri teminatlandırmak için oldukça farkl bir yöntem kullanmaktadır. Terra coin ağı kullanıcıların teminatlandırmış oldukları sabit coinleri, coinlerine eşit miktarda itibari para ya da başka bir kripto coin ile değiştirmelerine imkan sağlar. Denetime tabi olan Amerikan Dolar rezevlerine sahip BUSD tam olarak bu yöntemi kullanmaktadır. Aşırı teminatlandırılmış kripto paralar ile desteklenen DAI için de aynı durum geçerliliğini sürdürmektedir.

Terra ağı, bünyesinde bulunan sabit coinleri, üzerlerindeki arzları kontrol edebilmek amacı ile bir takım algoritmik yöntemler aracılığı ile kullanmaktadır. Sistemdeki hemen hemen her sabit coin hizmet ve yönetişim tokeni olan LUNA desteklidir ve LUNA ile takas edilebilir. Terra yapılan bu sabit coin Luna değişimlerinde bir karşı taraf olarak hareket eder ve bu durum hem sabit coinin hem de LUNA'nın arzını bir miktar etkiler.

Terra tokenler kullanılarak LUNA çıkarabilmek mümkündür. Örneğin 100 Amerikan Doları değerinde LUNA çıkarabilmek için 100 Terra USD kullanmak gerekir. Terra USD'nin piyasa fiyatı token başına her zaman tam 1 Amerikan Doları olmasa da çıkarma yaparken çevrim kuru bunu her zaman 1 Amerikan Doları olarak kabul eder. Bu hesaba göre 1 Terra USD (UST) 1 Amerikan Dolarına (USD) eşittir.

Terra (LUNA) Coin Önemli Özellikleri ve Avantajları

Terra coin, TerraUSD (UST) gibi sabit coinlere endekslenebilme imkanına sahiptir. Bu endeksleme yapılırken Terra (LUNA), Terra'nın Amerikan Doları değeri olan TerraUSD'ye, bir diğer ismi ile UST'ye bire bir oranında dönüştürülebilir. Bu durum da TerraUSD (UST) fiyatını 0.98 USD gibi rakamlara arbitraj yaptıranlar, sonrasında 1 TerraUSD'yi, 1 Amerikan Doları ile değişim yaptırıp 0.02 cent kar yapmış olurlar. Bu durum hem TerraUSD'ler yakıldığı için arzı düşürür, üstelik bununla da kalmayıp, TerraUSD (UST) talebini de arttırmış olur. TerraUSD (UST) 1 Amerikan Doları değerinin üzerine çıktığında ise tam tersi bir durum yaşanacak, arz artacak ve talep düşecektir. Böylece fiyat, kendi endeks oranına geri gelecek ve kendini bu şekilde dengeleyecektir.

Tabi tüm bunlara ek olarak Terra coin kullanan doğrulayıcılar ya da doğrulayıcı delegatörleri çeşitli ödüller kazanabilmek adına da Terra coin (LUNA) stake edebilirler. Doğrulayıcılar ve doğrulayıcı delegatörleri işlemlerin onaylanması ve ağın güvenli tutulması üzerinde çok kritik birer rol oynarlar.

Terra (LUNA) Nasıl Saklanır ve Alınır?

Terra (LUNA) coin Binance, FTX, Coinbase Exchange, Kraken ve Gate.io gibi güvenilir kripto para borsa uygulamalarından satın alınabilir. Alım satım işlemleri bahsedilen bu borsalar ya da yüzlerce örnek ile çoğaltılabilecek başka kripto para borsalarında da yapılabilir. Kullanıcılar Terra coinlerini bu borsalarda tutabilmenin yanında, yine bu borsalarda Luna coinlerini stake edebilirler. Buna ek olarak Luna coin blok zinciri ağının resmi cüzdanı ve aynı zamanda panosu konumunda olan Terra Station'da yönetişim zincirine katılabilirler.

Piyasada Ne kadar Terra Coin Vardır?

2022 yılının Şubat ayının en başında olduğumuz bugünlerde Terra coinin değeri tam 718.79 Türk Lirasıdı yani 53,27 Amerikan Dolarıdır. An itibari ile piyasa sıralamalarında dokuzuncu sırada olan Terra coinin toplam piyasa değeri ise tam 288.233.130.148 Türk Lirası değerindedir bu da ortalama 21 milyon Amerikan Dolarına eşittir. Terra coin tamamen seyreltilmiş piyasa değeri ise tam 584.775.260.882 Türk Lirası yani 53.272.693.048 Amerikan Doları değerinde olacaktır. Terra için dolaşımda olan arz 400.846.803 Luna coin değerinde iken toplam arzı 818.354.038 Luna coin değerindedir. Terra'nın maksimum arzı ise 1 milyar ile sınırlandırılmıştır.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM