Polygon | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

MATIC

Polygon (MATIC)

2022 yılının Şubat ayına girdiğimiz bugünlerde, şöyle bir dönüp mevcut şartlar ve durumlara baktığımızda geleceğin çok zincirli teknolojiler hakimiyetinde olacağı kolayca söylenebilir. Yalnızca tek bir tane blok zincirinin mutlak bir hakimiyet kazanması bugünün şartları gözlendiğinde pek de mümkün görünmüyor. Gelecekte her biri kendine has özellik bütünlerine sahip, birbiri ile bağlantılı, iyi bir performansa ve aşılmaz güvenlik sistemlerine sahip birden fazla blok zincirinin olacağını varsaymak tek bir blok zincirinin piyasayı hakimiyeti altına almasından çok daha muhtemel bir olasılıkmış gibi görünüyor.

MATIC Coin Nedir?

Polygon ya da piyasalarda bilinen kısaltması ile MATIC, Ethereum ile uyumlu yeni ölçekleme sistemleri geliştirerek yeni çözümler üretmeyi, böylece bahsedilen bu geleceğin hali hazırda olduğundan bile daha yakın olması için çalışmalarını süratle sürdürüyor. Özellikle Polygon (MATIC) projesinin Proof of Stake yan zinciri kripto para topluluklarının oldukça ilgisini çekmekte.

Polygon (MATIC) Vizyonu Nedir?

Kripto para toplulukları tarafından uzunca bir süredir beklenen Ethereum ölçeklendirme yol haritası sonunda yavaş yavaş hayata geçmeye başlıyor. Polygon'un vizyonu, Cosmos tarafından geliştirilen Blockchainler Arası İletişim Protokolü (IBC) aracılığı ile oluşturulmak istenen ''blockchainler arası internet'' vizyonu ile benzerlik gösterir. Blockchainler Arası İletişim Protokolü (IBC) bir ''blok zincirleri interneti'' vizyonu olarak kripto para toplulukları tarafından yaygınca bilinen bir vizyondur.

Benzer bir vizyona sahip olan Polygon (MATIC) bu sistemi kendine özel bir şekilde Ethereum ekosistemine entegre etmiştir. Burada hedeflenen nokta Ethereum ile bağlı ölçeklendirme sistemlerini ve bağımsız blok zincirlerini kolayca kullanıma sokabilmektir.

Polygon (MATIC) projesi ilk etapta Matic Network ismi ile başlamıştır. Fakat sonraki dönemlerde tek bir Katman 2 çözümünden ağların ağı çözümüne geçiş yapmış ve bu süreçte Polygon ismi ile bir marka değişikliğine gitmiştir.

Polygon (MATIC) gelecek planları arasında Ethereum ile birbiriyle bağlantılı olan, daha canlı, daha yoğun bir Katman 2 ekosistemi oluşturmak en baş sırada gelir. Buna ek olarak Polygon bu hedef için optimistik rolluplar, zk rolluplar ve bağımsız blok zincirleri gibi daha fazla ölçeklenebilirlik çözümü sunmak istemekte ve bu hedefi uğruna çok sağlam çalışmalar yürütmektedir. Bu durum kullanıcıların Polygon'a karşı duydukları güveni arttırmakta bu da Polygon'a yapılan yatırım miktarını günden güne daha yukarı taşımaktadır.

Polygon (Matic) Kullanım Alanları

Polygon (MATIC), Ethereum ile uyumlu ölçeklendirme çözümleri sunmak ve yine Ethereum ile uyumlu blok zinciri ağları yaratmak için tasarlanmış bir çerçeve görevi görür. Polygon (MATC) projesi tek bir çözümden ziyade, çözümler bütününden oluşan bir protokoldür. Polygon ekosisteminin sunduğu başlıca öğelerden biri Polygon SDK'dır. Polygon SDK temelde geliştiricilerin Ethereum ile uyumlu blok zincir ağları oluşturmasına yarayan etkili bir araçtır.

Polygon Network genelde kripto para toplulukları tarafından Polygon ekosisteminde hayata geçen ilk ürün ya da Proof of Stake (PoS) yan zinciri olarak bilinir. Yan zincirler, aslen bir başka blok zincirine bağlı olan paralel zincirlere verilen isimdir. Bahsedilen bu yan zincirler kullanıcılara bir takım avantajlar sunar. Pek tabi düşük ücretler ve yüksek işlem hacmi bu avantajların en başında gelenlerdir. Polygon Network'ün sağlamış olduğu ağ Ethereum'un sağlamış olduğu ağ ile kıyaslandığında çok daha düşük masraflı ve bu düşük masrafın üzerine bir de çok daha hızlıdır. Tabi bu performansa ulaşabilmek için verilmesi gereken bazı ödünler olması da kaçınılmazdır.

Polygon, EVM kısaltması ile bilinen Ethereum Virtual Machine, yani Ethereum Sanal Makinesini destekler. Bu durum Polygon bünyesinde bulunan mevcut uygulamaların kolayca Ethereum Sanal Makinesine (EVM) taşınmasına olanak sağlar. Bu uyumluluk durumu Polygon (MATIC) kullanıcılarına, bahsedilen düşük ücret ve yüksek işlem hacmi avantajlarının yanında Ethereum'a oldukça yakın bir deneyim sağlar. Bir Polygon kullanıcısı hiç de şaşırtıcı olmayan bir biçimde aynen Ethereum'da yaptığı şeylere benzer işlemler yapabilir. Üstelik kullanıcı tüm bunları Ethereum'da olduğundan çok daha hızlı ve çok daha ucuza mal olabilecek şekilde yapabilir. Polygon, Slingshot ve QuickSwap gibi kendi ağına özgü bazı uygulamalar sunmanın yanında, 1inch, Sushi, Aave ve Curve en popüler DeFi uygulamalarından bazılarını da kullanıcılarına sunmak üzere bünyesinde barındırır.

Polygon (MATIC) Kurucusu Kim? Polygon (MATIC) Ne Zaman Kuruldu?

Matic Network ismi ile kurulan Polygon (MATIC) 2017 yılının Ekim ayında geliştirilmiş ve piyasaya sürülmüştür. Jaynti Kanani, Anurag Arjun, Sandeep Nailwal ve Mihailo Bjelic tarafından kurulan Polygon (MATIC) geliştirme sürecinde yaşadığı ağ değişiminin ardından ismini Matic Network'den Polygon'a çevirmiş, bir markalaşma değişimi yoluna gitmiştir.

Polygon (MATIC) kurulduğu günden bu yana 2,68 Amerikan doları olan en yüksek fiyatını 2021 yılının mayıs ayında (18 Mayıs 2021) en düşük fiyatını ise 0,003012 Amerikan Doları ile 2019 yılının Mayıs ayında (9 Mayıs 2019) görmüştür. Dolaşımda olan arzı 6 milyon MATIC'i geçmiş olan Polygon (MATIC) 10 milyon MATIC'i bulan toplam arzı ile piyasadaki değerli kripto paralar arasında yer alır.

Polygon (MATIC) Nasıl Çalışır?

Polygon çerçevesi temelde Ethereum uyumuna sahip iki türde ağı destekler. Bu ağlar bağımsız zincirler ve güvenli zincirler olacaktır. Bağımsız zincirlere örnek olarak herhangi bir yan zincir verilebilir. Güvenli zincirler konusunda ise Rollup, göstermek için iyi bir örnek olacaktır.

1. Güvenli Zincirler

Güvenli zincirler hali hazırda bağlı halde bulundukları blok zincirlerinin alt yapısından faydalanırlar. Bundan sebep kendilerine ait bir güvenlik protokolü geliştirmelerine gerek yoktur.

2. Bağımsız Zincirler

Bağımsız zincirler güvenli zincirlerden farklı olarak kendi güvenliklerini sağlamak ile yükümlüdürler. İsminden de anlaşılabildiği gibi güvenli zincirler bağımsız zincirlere kıyasla daha yüksek seviyede bir güvenlik imkânı sunar. Ancak buna karşın bağımsız zincirler kullanıcıların spesifik ihtiyaçlarına karşı daha esnek bir kullanım alanı sağlarlar.

Polygon (MATIC) Avantajları

Yolculuğunun bir noktasında ismini Matic Network'den, Polygon olarak değiştiren bu oluşum kullanmakta olduğu MATIC tokenin ismini bu yeniden markalaşma sürecine rağmen değiştirmemiş, tokeni için aynı ismi korumuştur. Matic token ya da Matic coin ağ üzerinde yapılan, gas ücreti de denilen işlem ücretlerini ödemek ve yönetişime katılmak amaçları doğrultusunda kullanılabilir. Eski adı Matic Network olan Polygon ekibi Matic coinlerini stake etmek isteyen kullanıcılarına kendi geliştirmiş olduğu Matic Web Wallet isimli platformdan hizmet verebilmektedir. Ancak bunun dışında Binance Earn gibi popüler platformların bazıları da Matic coin üzerinden alım satım işlemleri yapabilmektedirler.

Polygon (MATIC) ayrıca Polygon Köprüsü adını verdiği hizmet ile kullanıcılarına başka blok zinciri ağlarında bulunan fonlarını kolayca Polygon'a taşımanın önünü açmıştır. Ancak Polygon Köprüsü işlemi ana ağ üzerinden yapıldığı için kullanıcıların ana ağ tarafından belirlenen işlem ücretlerini ödemeleri gerektiğini de bilmeleri gerekmektedir. Taşınma işleminin tamamlanmasının ardından kullanıcılar Polygon'un sunduğu yüksek işlem hızı ve düşük işlem ücretleri gibi avantajlardan kolayca faydalanabilirler.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM