Wrapped Bitcoin (WBTC) kısacası bir temsil tokenidir. Nasıl mı?
Hatırlarsanız daha önceleri sizinle oldukça uzun ve detaylı “Bitcoin Nedir?” makalemizi paylaşmıştık. İşte orada uzun uzun aktarmaya çalıştığımız Bitcoin (BTC) sahiplerinin ve ellerinde tuttukları BTC’lerin, ETH blok zincirindeki faaliyetlere katılabilmesi için geliştirilmiş Wrapped Bitcoin (WBTC)’yi incelemeye çalışacağımız bu makalede: WBTC nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır gibi noktaları açmaya çalışacağız.
İçindekiler
Wrapped Bitcoin (WBTC), ETH blockchain evreninde, Bitcoin'i (BTC) temsilen işlem gören bir Ethereum tokenıdır. Üzerine basarak söylemek isteriz ki Wrapped Bitcoin (WBTC) asla ama asla Bitcoin (BTC) değildir ve birbirleriyle karıştırılmamalıdır.
WBTC, Bitcoin'in değerini takip etmek adına dizayn edilmiş farklı bir ERC-20 tokenıdır. WBTC, Bitcoin yatırımcılarının Ethereum'da yer alan popüler merkeziyetsiz finans (“DeFi”) aplikasyonlarına katılmalarını teşvik amacıyla üretilmiştir.
WBTC ortakları vasıtasıyla; Belirli miktardaki Bitcoin’ler, aynı miktardaki Wrapped Bitcoin’ler (WBTC) ile karşılıklı olarak değiş tokuş edilebilir.
WBTC coin yukarıda da söz ettiğimiz gibi aslında bir tokendir. Bu token, Bitcoin'i bağımsız ve bir hayli yeni bir olgu kabul edebileceğimiz merkezi olmayan finans projelerini (DeFi) birleştiren bir unsurdur.
Bu sayede BTC’nin bir varlık olarak dijital değeri, merkezi olmayan finans uygulamalarına da taşınmış oluyor. Öyleyse dijital bir meta olan WBTC coinin, yine dijital bir alan olan DeFi platformlarında kullanımı BTC’yi daha yaygın hale getirmiştir.
WBTC bir ETH token’i olarak adından hareketle iki farklı dünya arasında köprü olma amacı taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda üretilen bu coin hakkında çeşitli bilgileri ve amaçlarını derlediğimiz sonraki başlığımıza gelin birlikte bakalım.
Wrapped Bitcoin’in (WBTC) kurucusu olarak burada birkaç kişi isminden bahsetmek ne kadar da kolay olurdu. Ancak ne yazık ki durum bundan çok daha karışık ve mesele Satoshi kadar şahsi değil.
WBTC kurucusu olarak üç farklı şirket anılmaktadır. Burada kısaca değinmek yerine zaten çoğu kripto yatırımcısının bildiği bu şirketlerin, bu makale özelinde kendilerine ait birer başlığı hakkettiğini düşünüyoruz.
2013 senesinde, ABD’li bir girişimci ve bilgisayar mühendisi olan Mike Belshe önderliğinde kurulan BitGo, kurumsal bir dijital değer saklama ve finansal servisler şirketidir.
BitGo, WBTC’nin önde gelen geliştiricilerinden bir tanesi olmaya ek olarak Wrapped Bitcoin (WBTC) tokenlerini ve öteki benzeri tokenleri üretmek için gerekli olan asıl koruyucu görevindedir.
İkinci firmamız olan Ren ise RenBridge, RenVM gibi çözüm odaklı projeleri ile kripto para varlıklarının ve DeFi platformlarının blockchainler arası entegrasyonu ile uğraşan büyük bir şirkettir.
2017 senesinde Asya’nın bağrında gelen Taiyang Zhang ve Loong Wang isimleri tarafından kurulmuştur.
Kyber Network WBTC’nin üçüncü kurucusudur.
Çeşitli kripto coin ve token birimlerinin, DeFi uygulamalarına entegrasyonunu sunan bir blokchain likidite protokolüdür.
2017 senesinde Loi Luu, Victor Tran ve Yaron Velner kişileri tarafından oluşturulmuştur ve merkezi Singapur’dadır. Kyber Network, WBTC sayısını, BTC rezervlerine denk oranda tutma için WBTC çıkaran veya yakan şirkettir.
Sakın değerleri aynı diye WBTC arzını da BTC arzı kadar çok sanmayın. Çünkü çok büyük bir yanılgıya düşersiniz.
Neticede fiyatları aynı olan her üründen dünya üzerinde aynı sayıda bulunmasını beklemek pek de makul bir istek olmayacaktır.
Bu projenin arzı da söylediklerimizi destekler niteliktedir. Toplam arzı, maksimum arzı ve dolaşımdaki arzı denk ve eşit olarak girdisi çıktısı farkmeden toplamda 261,565 WBTC bulunmaktadır.
Tabi ki de bir coin ve token arasında çalışma yöntemleri açısından büyük farklar olacaktır.
Bu doğrultuda bir coin olan BTC ile bir token olan WBTC’nin aynı ilkelerle çalışması da mümkün görünmemektedir. Bu nedenle WBTC nasıl çalışır sorusuna cevap olarak bu tokenin çalışma ilkelerini sizin için maddeledik:
BTC ile başlayan dijital coin furyasının son ve en önemli ayaklarından olan ETH evreni, BTC teknolojisinin kullanımını kendi alanlarında mümkün kılmak için WBTC’yi kullanıma soktuğunda bütün BTC yatırımcıları için oldukça büyük bir geçiş alanı sağlamış oldu.
WBTC önemi de işte bu geçişgenliğin DeFi piyasalardaki işe yararlılığından kaynaklanmaktadır. Bu açıklama herkes için anlaşılır olmayabilir. O zaman biraz daha detaylandırabiliriz:
Wrapped kelimesi Türkçe’ye sarılmış hatta dürüm edilmiş şeklinde çevrilebilir. Ancak kullanım alanları açısından gastronomik ilgi alanlarından çok daha farklı bir boyuttadır. Finansal bir öze sahip olan WBTC’nin kullanım alanları her zaman ama her zaman ETH ağı dahilinde olmak durumundadır.
Yukarıda döktüğümüz o kadar dile binaen rahatça söyleyebiliriz ki WBTC token satın almak özünde BTC satın almak ile aynı şeydir. Önemli ve gözden kaçırılmaması gereken tek fark ise WBTC coinlerinizi ETH zincir ağının sunduğu servisler kullanabilmeniz ve harcayabilmenizdir.
Wrapped Bitcoin (WBTC) anlık kapasite ve hacim sırası olarak sizin için listelediğimiz aşağıdaki borsaların hepsinden satın alınıp, satılabilir: