Near Protocol | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

NEAR

Near Protocol (NEAR)

Near Protocol (NEAR) projesine dair bilinmeyenleri aktarmaya çalışacağımız bu makale için, gelin sizin ile Silikon Vadisi’nin ana yurdu, San Francisco dolaylarında bir geziye çıkalım.

Çünkü Near Protocol (NEAR) ismi de tam olarak bu topraklardan ortaya çıkmıştır.

Üstelik bu gözde projenin ETH başta olmak üzere Solana, DOT ve Cosmos gibi bilinen yeni nesil aktörlerle de oldukça kuvvetli bağları bulunmakta.

İçindekiler

  1. Near Protocol (NEAR) Nedir?
  2. Near Protocol (NEAR) Coin Nedir?
  3. Near Protocol (NEAR) Amacı ve Whitepaper
  4. Near Protocol (NEAR) Kurucusu Kim?
  5. Piyasada Kaç Near Protocol (NEAR) Coin Var?
  6. Near Protocol (NEAR) Nasıl Çalışır?
  7. Near Protocol (NEAR) Neden Önemlidir?
  8. Near Protocol (NEAR) Kullanım Alanları
  9. Near Protocol (NEAR) Nasıl Saklanır?

 

Near Protocol (NEAR) Nedir?

NEAR Protocol (NEAR) kurucuları ve arkasındaki ekip, ilk gözağrıları diyebileceğimiz, ana ağlarını 2018 yılının Nisan ayında, devamında ise son ana ağını 13 Ekim 2018 tarihinde yayınlamıştır. Near Protocol (NEAR) projesi adındaki gibi bir protokol niteliği taşımaktadır. ETH ile birlike çalışabilen developer dostu bir blockchain’dir.

Bu yeni gelişimin geleceği oldukça ışıltılı görünür. Bunun nedenlerini ise başta dahili kripto coini olmak üzere birçok tarafından açıklayabiliriz.

Near Protocol (NEAR) Coin Nedir?

NEAR coin kısaca yukarıda bahsettiğimiz ana protokolün kendi kripto para birimi olarak karşımıza çıkar. İlk olarak projenin duyurulmasının hemen arkasından 2018 yılının ağustos ayında piyasaya sürülmüştür. Özellikle düzenlediği İlk Coin Arzı (ICO) etkinliği sayesinde büyük finansal destek toplamıştır.

NEAR coin çıktığı anda birçok önemli borsada hem bölgesel hem de küresel çapta listendiği bir anda tanınır olmuştur. Ayrıca, özellikle 2021 Aralık- 2022 Ocak arası geçtiğimiz son aylarda neredeyse fiyatını ikiye katlayarak göz doldurmuştur.

Near Protocol (NEAR) Amacı ve Whitepaper

Silikon Vadisi her bilimsel, teknolojik mecrada adeta bilişim ve yazılım alanlarının bir tapınağı gibi yükselirken oradan çıkan bir blok zincir projesinin de iddası resmen kendiliğinden verili (given) biçimde ortaya çıkmaktadır.

Haliyle Silikon Vadisi’nin o meşhur dijital manzarasında, pizzanızı robotların getirdiği topraklarda yazılmış bir teknik dokümanı okumak da görece diğer coğrafyalara göre daha tatlı gelecektir.

Gelin maddeler halinde bu Near Protocol ve NEAR coin nedir, ne değildir meselesini projenin whitepaper’ından da destekler alarak biraz irdeleyelim.

NEAR Whitepaper ve Amaçlar

  • Bireylerin Dapp yani merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmasına imkân tanır.
  • Ayrıca yüksek kalite ve seviyede olmayan cihazları odaklayarak geleneğin dışında kalır.
  • Sistemlerin tasarlanış biçimlerini, uygulamaların nasıl üretildiğini ve internetin nasıl çalıştığını dönüştürme yetkinliğine sahip potansiyeli yüksek, merkeziyetsiz bir uygulama platformudur.
  • Haliyle uygulamalar alıp satabileceğiniz, hatta üretebileceğiniz bir ağ olarak karşımıza çıkar.
  • Basic amaçları doğrultusunda karmaşık ama kullanışlı bir teknolojidir.
  • Girişimlerin ve yazılım geliştiricilerin, nakit ve ID gibi üst seviyede kıymetli varlıkları güvenilir koruması altına alır.
  • Son tüketicilerin, ulaşabileceği kadar kullanışlı, iyi performanslı, bir duruma getiren uygulamaları hızlıca ve sürdürülebilir bir biçimde üretmesine imkân tanır.  

 

Near Protocol (NEAR) Kurucusu Kim?

Bu projenin arkasındaki takım, her şeyden önce dev teknoloji firmaları için çalışma tecrübesine sahiptir. Asıl amaçları ise, geliştirici dostu olarak anılacak merkeziyetsiz bir platform ortaya çıkarmaktır.

Kurucuları ise Silikon Vadisi’nin havalı çocukları Alex Skidanov ve Illia Polosukhin’dir. Bu iki uzman geliştiricinin, programlama ve kodlama tecrübeleri sayesinde yaratılmıştır.

Piyasada Kaç NEAR Coin Var?

Adının Türkçe çevirisi “yakın” olan bir coin olmasına rağmen NEAR coinin dolaşımda olan arzı toplam arzın yakınına bile yaklaşamamış görünmektedir. Bir milyar gibi net bir toplam ve maksimum arz olacağını belirten NEAR coinin dolaşımdaki sayısı ile “yakın” bir şeyler söylemek gerekirse, 632 milyondan biraz fazladır.

Near Protocol (NEAR) Nasıl Çalışır?

Amaçlarını gerçekleştirmek için NEAR, hiç yoktan biçimde, son kullanıcılar için sezgisel tecrübeler hizmete sunmak, potansiyel kapasiteyi milyonlarca cihaz arasında ölçeklendirmek ve developerları unutmadan, onların uygulamaları için yeni ve sürdürülebilir iş mekanizmaları inşa etmek üzere oluşturulmuştur.

Bunu yaparken de Open Finance gibi bir platformun, erişimini iyice geniş hale getirecek ve Open Web'in geleceğini şeddelendirecek kadar kuvvetli, kendi topluluğu eliyle yönetilen tek bulutu yaratmıştır.

Kendi whitepaper’ına near.org sitesinden ulaşabilecek olsanız da sizi hiç yormak istemediğimiz için, burada whitepaper’dan özenle süzdüğümüz çalışma prensiplerini sıralayacağız:

  • Merkeziyetsiz bir database özelliklerini, server sahibi olmayan bir bilgi işlem platformunun öteki özellikleriyle birleştirir.
  • Bu platformun çalışmasını yürüten belirteç, üstüne inşa edilen aplikasyonların birbirleriyle yeni patikalarla etkileşimde bulunmasını sağlar.
  • Bu özelliklerle beraber, uygulama geliştiricilerinin; nakit para (likitide), kimlik ve porföyler gibi üst düzeyde riskli olan bilgiler ve yanısıra aralarında sorunsuz biçimde etkileşim olan, açık durum bileşenlerine odaklanan uygulamalar için özellikler sansüre dayanıklı arka uçlar üretmesine imkân tanır.
  • Bu sayede arka uçları ve bileşenleri, "akıllı kontratlar" olarak adlandırılır.
  • Ortaya çıkan bulutu oluşturan veri tabanı ve altyapı, yer kürenin her yanında, kişilerin ve kurumların, CPU'larının ve sabit disk alanlarının birazını- hem laptop hem de daha profesyonel olarak dağıtılmış büyük sunucularda – hizmete koyan potansiyel olarak sonsuz sayıda node’dan meydana getirilir.
  • Geliştiriciler akıllı kontratlar yazar ve bu sözleşmeleri sadece bir sunucuya dağıtıyormuş gibi buluta yükler; bu akıllı sözleşmelerin halihazırdaki merkezi bulutlara dağıtımındaki süreçlere benzeyen bir süreçtir. 

 

Near Protocol (NEAR) Neden Önemlidir?

NEAR coin merkeziyetsiz bir ağ olmasından kaynaklı ölçeklenebilir ve efektiftir. DApp'lere destek olma potansiyelini sonuna kadar kulllanır. Bu ekosistemin en önemli yönleri hızı ve verimliliğidir. NEAR aşırı yüksek hızlı ağa ek olarak performansı yükseltmenin de en iyi yolu olarak parçalamayı uygular.

Kendi sitelerine baktığımızda “Neden NEAR?” diye sorarak kendi önemlerini iki başlıkta ele aldıklarını görürüz.

1. Sistem Tasarımı

Özellikle gelişmemiş ve mevcut koşullara yetişemeyen cihazların kullanımını, öne sürdükleri verimlilik prensipleriyler aşmaya çalışırlar.

Böylece yüksek oranlarda düşme problemleri yaşayan geliştiricilerin, en sinir bozucu sorunlarına yardım eli uzatır.

2. Organizasyon Tasarımı

Ekibin oldukça iddialı olduğu bir diğer konu ise organizasyon ve teknik tasarımdır.

Teknik tasarım, fanatik bir biçimde evrenin en kolay kullanılır ve ölçeklenebilir merkeziyetsiz platformunu inşa etmeye odaklanmıştır.

Bu sayede dünya çapında, uygulamalar tam anlamıyla benimsenebilir. Organizasyon ve yönetim mekanizması, protokolü asla eskimeyecek biçimde hızla göndermek ve istikrarlı olarak geliştirmek üzere tasarlanmıştır.

Near Protocol (NEAR) Kullanım Alanları

Birçok kullanım olsa da NEAR’ın en yakın kullanımı genellikle uygulamalar üretme alanıdır. Bu noktada en iyi olduğu konuyu ele almakta fayda görererek bu protokolün dünyamıza neler kattığını basit bir liste halinde gösterebiliriz:

1.NEAR Explorer

 

Hem kontratlarda hata elemeyi hem de ağ randımanının kalitesini anlamaya yönelik bir uygulamadır.

2. NEAR için Gitpod

NEAR, her developer için neredeyse hiç zaman kaybedilmeyen bir işe alım tecrübesi sunmak için Gitpod'u kullanır.

3. NEAR SDK'lar

Rust ve AssemblyScript için alışılmış veri modellerini, örnekleri ve test kitlerini barındıran neredeyse eksiksiz bir SDK sunar.

4. NEAR Wallet

Dapp geliştirmek isteyenlerin daha etkili kullanıcı tecrübeleri dizayn etmesine imkân tanıyan kademeli, güvenlik modeliyle problemsiz bir şekilde çalışması hedeflenen bir referans uygulamasıdır.

5. NEAR Komut Satırı Araçları

Uygulama geliştiricilerinib, kendi lokasyonlarından uygulamaları rahatça tasarlayabilmesine, sınamasına ve dağıtmasına imkân sunanbir dizi basit komut satırı aracı da bulunur.

Ayrıca, işlemleri işleme ve verileri saklama ücretleri için kullanılabilir. Öte yandan, NEAR coin stake edilerek ağ üstünde node’ları çalıştırmak adına ve demokratik yönetişim kararları doğrultusunda kullanılır.

Near Protocol (NEAR) Nasıl Saklanır?

NEAR Protocol kripto parası birçok borsada mevcuttur. Mesela; Binance piyasaya çıkar çıkmaz bu kripto para birimini listeleyen ilk küresel borsa olmuştur.

Bu listeleme ayrıca daha fazla kullanıcının NEAR token ticareti yapmasına yol açmış ve zincirleme bir reaksiyon ortaya çıkarmıştır.

 NEAR Protocol belirtecine olan talep artarsa bu proje büyük bir hacime ulaşabilir.

Sıcak ve soğuk cüzdanların dışında altta yer alan başlıca borsaların hepsinde listelenmesi yapıldığı için giderek NEAR saklamak daha kolay hale gelmiştir.

  • Huobi Global
  • Mxc.com
  • Bilaxy
  • Gate.io

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM