Kusama (KSM) kimin kuzenidir? Daha önceleri burada ele aldığımız Polkadot (DOT) projesinin.
Hatta kendisini “DOT’un vahşi kuzeni” olarak tanımlayan bu proje, bizlere cevaplanması zor bir soru yöneltiyor “her kuzen biraz vahşi midir?”
Şaka bir yana daha önceleri ele aldığım DOT ekosisteminden türeyen bu projeye daha yakından bakmak belki de kaçırılmaması gereken fırsatları anlamamızda oldukça işimize yarayacaktır.
Kusama (KSM) nedir ne değildir gelin birlikte bakalım.
İçindekiler
Kusama (KSM) bir blok zincir platformu olarak, geliştiriciler adına üst seviyede birlikte çalışabilir ve ölçeklenebilir altyapılar sunmak üzere dizayn edilmiş deneysel bir protokoldür.
Kusama (KSM) projesi, Parity Technologies şirketi bünyesinde geliştirilen ve blok zincir yapı seti halinde kullanılan Substrate üstüne inşa edilmiştir.
Kusama, beraber çalışabilirlik açısında blok zincir ağlarının en başarılı olanlarından birisi şeklinde tanınan Polkadot yani DOT coinle hemen hemen aynı kod temellerini barındırmaktadır.
KSM coin, DOT’un öncülü olarak, rafineleştirilmemiş ve denetlenmemiş bir versiyon olarak piyasaya çıkar.
KSM coin, geliştiricilerin ve takımların bir parachain inşa edip onu kullanmalarına veya Polkadot ekosisteminin; Stake etme, yönetişim, doğrulama ve adaylık işlevlerinde denemeler yapmaya imkân tanıyan bir platformun yerel tokenidir.
Unutmadan belirtmek gerekir ki KSM, DOT için bir rakip ya da rekabetçi faktör değildir.
Gelin KSM coinin amaçlarını ve teknik dokümanını beraber inceleyelim.
Bilindiği üzere yatırımcılar bir coin ya da token üzerinden para kazanmayı düşündüklerinde ilk baktıkları şeyler sırasıyla, bu dijital para birimlerinin ortaya çıkış amaçları, projeleri, nasıl çalıştıkları ve kullanım alanlarıdır.
Kripto işlerine çok yabancı olmayan her kişi bu bilgiler için tokenlerin whitepaperları’na ve resmi sitelerine göz atarak bu konularda akıl yürütmeye çalışır.
Biz de çok sayın okuyucularımız için bu kaynaklara başvurarak bu konuları maddeler halinde aktarmaya çalıştık.
Gavin Wood adı size tanıdık geliyor mu? Eğer makalelerimizi okumaya doğrudan Kusama ile başlamadıysanız bu ismi en az iki kere daha görmüş olmanız gerekli. Bazılarımız ise çeşitli kripto araştırmaları yaparken yüzlerce kez Gavin Wood ismiyle karşılaşmış olabiliriz.
Hem ETH ağının kurucularından olan hem de DOT ekosisteminin yaratıcısı dehşet bir şöhrete sahip, bilgisayar bilimcisi ve programcısı Dr. Gavin Wood, aynı zamanda Kusama’nın da kurucusudur.
Parity Technologies ise önce DOT sonra KSM projelerini çıkartarak adını duyuran bir Gavin Wood girişimidir.
KSM projesi; küresel anlamda pek başarılı blockchain geliştiricilerinden ve yazılım mühendislerinden oluşan bir ekibe ve dünyanın çeşitli yerlerinden projeye dahil olan toplamda 100'den fazla çalışana sahiptir.
Kusama coinin toplamda arz olarak ulaşabileceği maksimum seviye 10 milyar KSM olarak belirtilmiştir.
Maksimum arzın ise yaklaşık yüzde 96’sı yanı 9 milyar 600 milyonu üretilmiş ve maksimum arza ulaşmaya çok az kalmıştır.
Yine arz edilen her coinin dolaşımda olması beklenmediği gibi ICP tokenlerin de hepsi dolaşımda değildir. Yine de 8 milyar 470 milyon civarında ICP’nin dolaşımda olduğu (Şubat 2022 itibariyle) bilinmekte olduğu için ICP tokenlerin hepsini dolaşıma girmesi an meselesi olarak ele alınabilir.
Kusama tokenlerin üretildiği bu ekosistemin nasıl çalıştığını anlamak özellikle Polkadot ekosistemine aşina olanlar için oldukça kolaydır.
Metropol hayatının hızı küresel çapta her küçük kasabayı bile ele geçirmek üzereyken, blockchain teknolojisinin de en belirleyici parametlerinden birisi haline gelmektedir.
Öte yandan blockchain teknolojilerinin yatırımcılar gözündeki bir diğer önemli parametresi de hangi kişi ve kurumlar tarafından destek gördüğü ya da fonlandığı hususudur. İşte bu doğrultuda Kusama coin ve projesinin önemini iki başlık altında inceleyebiliriz.
Kusama’nın, Polkadot ekosistemi adına bir deneme tahtası niteliğinde olduğundan bahsetmiştik.
Polkadot ağında bulamayacağınız üst seviye ölçeklenebilirlik ve parçalanmış ağ özelliklerine ulaşım gibi test edilmesi gerek projelerde, KSM hız sınırlarını zorlamak isteyen blok zinciri geliştiricileri için benzeri görülmemiş bir birlikte çalışabilirlik ve ölçeklenebilirlik sunar.
Kusama projesi en az DOT kadar önemli sponsorlar ve vakıf destekleri alarak kendi önemini ön plana çıkarabilmiş bir projedir.
"Merkezi olmayan web programlama protokolleri konusundaki teknolojileri yönetebilmek ve desteklemek” şiarıyla başlatılan Web3 Foundation kurumundan gelen fonlarla finanse edilmektedir. Web3 Foundation ek olarak, KSM’nin genişleyen takımını, Ar-Ge ve topluluk boyutlarında da destekliyor.
Kusama projesinin bir ürünü olarak KSM tokenlerin spekülasyon ve günlük trader faaliyetlerinde kullanımı pek tabi mümkündür. Ancak burada sadece KSM tokenin değil Kusama ekosisteminin de kullanım alanlarını listelemeye çalıştık:
Kusama (KSM) tokenlerinizi saklamak için tercih edeceğiniz cüzdanının niteliği, çoğunlukla KSM’lerinizi ne için kullanacağınız ve ne kadar süre saklamayı düşündüğünüz ile ilgilidir.
Soğuk cüzdanlar ve yahut Ledger (ya da Trezor) gibi donanım cüzdanları, çevrimdışı yedek alma ve depolama adına en güvenilir seçeneklerin başında gelir.
Ancak Ledger ve Trezor seçenekleri tutacağınız KSM sayısına göre oldukça pahalı gelebilir. O zaman hem masaüstü hem de mobil seçenekleri olan yazılımsal cüzdanları değerlendirmeniz daha faydalı olacaktır.
Bunlar ise: Kriptomat, Binance spot cüzdanı, Trust Wallet gibi alternatifler içermektedir.