PancakeSwap | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

CAKE

PancakeSwap (CAKE)

PancakeSwap (CAKE) ismiyle kullanıcıların ağzını tatlandıran tanınmış bir kripto projesi olarak karşımıza çıkar.

İster kek ister pankek olarak niteleyin, adının arkasındaki hikâyeyi bilemediğimiz PancakeSwap (CAKE) bugün kriptoya ilgi duyan herkesin en az bir kere karşılaştığı bir platformdur.

Bu makalemizde zaten adını duyanlar için detaylandıracağımız PancakeSwap (CAKE) projesini henüz duymamış olan okuyucularımız için de en başından tanıtacağız.

İçindekiler

  1. PancakeSwap (CAKE) Nedir?
  2. PancakeSwap (CAKE) Token Nedir?
  3. PancakeSwap (CAKE) Nasıl Kullanılır?
  4. PancakeSwap (CAKE) Kurucusu Kim?
  5. Piyasada Kaç PancakeSwap (CAKE) Token Var?
  6. PancakeSwap (CAKE) Neden Önemlidir?
  7. PancakeSwap (CAKE) Kullanım Alanları
  8. PancakeSwap (CAKE) Nasıl Çalışır?
  9. PancakeSwap (CAKE) Nerelerde Satılır?

 

PancakeSwap (CAKE) Nedir?

PancakeSwap (CAKE) esas olarak dijital para birimlerini takas etme için kullanılan merkezi olmayan finans protokoller, Uniswap ve Sushiswap gibi uygulamalara benzer tasarımda bir platformdur.

PancakeSwap (CAKE), güvenilir ve süratli biçimde token alışverişi, nakit havuzlarından birine ya da daha çoğuna likidite sağlayarak pasif gelir vaadi gibi temel ilkeler üzerinden kullanıcıların dikkatini çekmektedir.

PancakeSwap, AMM yani “Automatic Market Maker” (otomatik piyasa yapıcı) olarak bilinen modeli kullanmaktadır. Bu modelde sipariş ya da kayıt defterleri bulunmaz ve bunlar yerine likidite havuzları kullanılır.

Ayrıca platform AMM bazlı olmasına rağmen stake çekilişlerinde kullanıcılarına token satışlarına giriş yapma, NFT’ler kazanma gibi seçenekler de sunarak çok yönlü bir biçimde çalışır.

PancakeSwap (CAKE) Token Nedir?

CAKE token ise ilk başta Binance Smart Chain üzerinden çıkarılan bir BEP20 token’ıdır. Bu şekilde PancakeSwap platformunun yerel tokeni olarak düşünülmüştür.

CAKE tokenin en temel işlevi, PancakeSwap borsasına nakit akışını motive etmektir.

Yatırımcılar, likidite sağlayıcı kişiler olarak tokenlerini stake edip ödüller kazanabilir. Bu sistem “çiftçilik” olarak çevirebileceğimiz farming adıyla bilinir.

PancakeSwap (CAKE) Nasıl Kullanılır?

PancakeSwap kullanmak isteyenlerin ilk önce yapması gereken şey bir kripto para cüzdanı sahip olmaktır. Platform birçok cüzdanı desteklese de en bilinenleri ve sorunsuzca kitleler halinde kullanılanları şu şekilde sıralayabilir:

  • MetaMask
  • Trust Wallet
  • Binance Chain Wallet

Eğer siz de yukarıdakilerden ya da diğer desteklenen cüzdanlardan en az birisine sahipseniz, PancakeSwap ekosistemine bu cüzdanınızı entegre ederek işe başlayabilirsiniz.

Arkasından işlemler yapabilmek ve yatırımla gelir kazanmaya başlamak için entegre cüzdanınız üzerinden platforma Binance Coin (BNB) ya da PancakeSwap (CAKE) aktarabilirsiniz.

Özü itibariyle bir karşılıklı değişim işlemi olan “swap” protokolü ise oldukça anlaşılır adımlarla ilerler. Takas etmeyi düşündüğünüz tokeni belirleyerek ‘’Swap’’ düğmesine tıklamak yeterli olacaktır.

Unutmamak gerekir ki PancakeSwap, her takas işlemi için yüzde 0,25’lik bir komisyon bedeli alır. Binde 25’lik bir tutarın 100 TL’de 25 kuruş tekabül ettiğini düşünürsek bu hizmetin oldukça ucuz olduğu bile söylenebilir.

PancakeSwap (CAKE) Kurucusu Kim?

PancakeSwap (CAKE) kurucusu hemen hemen bütün kaynaklarda anonim bir grup geliştirici olarak anlatılmaktadır. Bu gelişimcilerin ortak tutkusu ise şüphesiz ki hepimizin sevdiği pankeklerdir.

2020 yılının Eylül ayında hizmete açılan PancakeSwap’ın Linkedin üzerinde mevcut on bir çalışanı görünmektedir. Bu çalışanların hepsi dünyanın farklı bölgelerinden farklı uzmanlık alanlarına sahip yetenekli yazılımcılardan oluşmaktadır.

Bu noktada kafa karıştırıcı olan şey anonim geliştiriciler tarafından üretilen bir projenin nasıl bir CEO seçtiğidir. Çünkü kurucu yerine CEO olarak aratıldığında Henry Cavill ismiyle karşılaşmaktayız. Cavill, ABD’nin Florida eyaletinde yaşamaktadır.

Piyasada Kaç PancakeSwap (CAKE) Token Var?

PancakeSwap (CAKE) token toplam arzı, dolaşımdaki arz ile her zaman denk olarak ilerler.

Nihayetinde bir takas platform tokeni ve likitide sağlamak amacında olduğu için dolaşımda olmayan CAKE token, aslında var olmayan CAKE tokendir.

Buradan hareketle herhangi bir üst arz sınırı belirlenmeden toplamda 282 milyon 518 bin CAKE token arz edilmiş (14 Mart 2022) ve bu arzın hepsi dolaşımda yerini almıştır. Aynı tarihlerde bir CAKE token 96 ile 100 Türk lirası fiyat aralığından işlem görmektedir.

Toplam piyasa hacmi 1,5 milyar ABD dolarına ulaşarak küresel bir kripto aktörü haline gelen CAKE token giderek pastadaki payını büyütmektedir.

PancakeSwap (CAKE) Neden Önemlidir?

PancakeSwap hali hazırda hizmet sunduğu ve geliştirmeler yaptığı merkeziyetsiz finans sektörünün giderek artan önemi doğrultusunda oldukça değerli bir projedir.

Projenin duyurulmasıyla birlikte onu farklı yapan özelliği, ETH’ye oranla daha hızlı ve daha ucuz işlemler sunan Binance Smart Chain (BSC) üzerine kurulmuş olması olarak lanse edilmiştir.

PancakeSwap'ın hizmete açıldığı dönemde, merkeziyetsiz finans uygulamalarının, ana akım işlemler için büyük talep oluşturduğundan, ETH pahalı ve yavaş işlemlerden sıkıntı çekmekteydi. Ancak aynı dönem içinde hemen hemen tüm DeFi uygulamaları Ethereum ağı üzerinde bulunuyordu.

PancakeSwap, Binance Akıllı Zincirinde çalışan en büyük (Decentralised Exchange) DEX'lerden biridir ve Uniswap'a ve daha yerleşik Ethereum üzerinde çalışan diğer DEX'lere karşı önemli bir alternatiftir.

PancakeSwap Kullanım Alanları

Takas platformlarının tokenlerine dair yöneltilebilecek en haklı eleştirilerden birisi yatırım ve takas dışında bir kullanım alanına sahip olmamasıdır. Ancak PancakeSwap (CAKE) kullanım alanlarında yeni bir açılım yaparak bu noktada da farkını konuşturmuştur.

PancakeSwap tokenin, diğer kripto token takas mecralarında da bulabileceğimiz alışıla gelmiş kullanım alanları şunlardır:

  • Takas ve ticaret
  • Verimli Çiftçilik (Farming)
  • Stake hisse senedi
  • NFT alışverişi

Bunlar zaten böyle bir projeden beklenen işlevlerdir ancak bu platform tescilli olarak ekstra kullanım özellikleri de sunar. İşte başka DEX platformlarında bulamayacağınız kullanım biçimleri:

  • İlk Çiftlik Teklifleri (IFO'lar)
  • Şurup (Syrup) Havuzları
  • PancakeSwap Piyangosu
  • Tahmin (Prediciton) Piyasaları
  • NFT Koleksiyonerliği

PancakeSwap (CAKE) Nasıl Çalışır?

PancakeSwap nasıl çalışır sorusuna çok fazla teknolojik detaya boğulmadan cevap vermek zor olsa da imkânsız değildir. Bu bağlamda çalışma ilkelerini adım adım aktarmak daha açıklayıcı olacaktır.

  • Öncelikle PancakeSwap herhangi bir merkez olmaksızın eşler arası işlemler üzerinden çalışır.
  • Çalışma prensipleri doğrunda DEX için gerekli havuzlar üzerine inşa edilmiştir.
  • Platformda yer alan likitide havuzları, varlıklarını havuza aktaran ve bedel olarak likidite sağlayıcı (LP) tokenler alan yatırımcılar tarafından doldurulur.
  • Kullanıcıların satın aldıkları kripto paraları likidite havuzlarına kilitleyerek (stake) kazanç sağlaması için ise eşit miktarda CAKE ve BNB gibi token çiftlerini eklemesi gereklidir.
  • Bu işlemler karşılığında yatırımcılara sağladıkları likit oranında CAKE-BNB LP verilir.
  • Önemli olan nokta alınan LP tokenlerinin sayısı CAKE-BNB likidite havuzundaki payınızı temsil etmesi ve daha da önemlisi istenildiği vakit likiditeyi kaldırarak nakitinizi kullanmaya izin vermesidir.
  • Ayrıca CAKE tokenler piyango usülü etkinliklerin de çalışmasında temel yapı taşıdır.
  • Bu doğrultuda PancakeSwap platformu üzerinden her biri altı saat süren piyangolara katılmak için bir biletin fiyatı 10 CAKE olarak belirlenmiştir.
  • Piyangolar 1’den 14’e kadar random dört sayı olasılığı üstünden (mesela 9-5-11-3) çekilmektedir.
  • Aldığınız biletin sayılarının kazanan dört sayıyla eşleşmesi durumunda büyük ödülü kazanırsınız.
  • Bu ödül ise bütün piyango havuzunun tam yarısına denk olarak kazanana ödenir.

 

PancakeSwap (CAKE) Nerelerde Satılır?

PancakeSwap (CAKE) tokeni elbette doğrudan PancakeSwap’in uygulamasından satın alınabilmektedir. CAKE’in listelendiği borsalara geçmeden önce bir yerel tokeni kendi platformundan satın almanın sağlayacağı ekstra faydaları göz ardı etmemenizi öneririz.

Yine de PancakeSwap yüklemek, hesap oluşturmak veya cüzdanını entegre etmek ile zaman harcamak istemeyen yatırımcılar, projeye dahil olmadan sadece alım satım yapabilecekleri şu kripto para borsalarını tercih edebilir:

  • Bitget
  • Binance
  • Mandala Exchange
  • Hotcoin Global
  • VCC Exchange
  • BKEX
  • KuCoin
  • MXC

Bütün bu borsalar içinde CAKE tokenin bir Binance Akıllı Zincir ürünü olduğu göz önüne alındığında en çok ve farklı işlem çifti opsiyonlarını Binance borsasının sunması şaşırtıcı değildir.

  • USDT
  • BNB
  • BTC
  • ETH
  • WBTC

Başta olmak üzere çeşitli kripto para birimleriyle CAKE token alabileceğiniz gibi, Binance TR mobil uygulamasına doğrudan itibari para birimleri (TRY / USD) aktararak herhangi bir kripto paraya ihtiyaç duymadan da CAKE alabilirsiniz.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM