Stellar Lumens (XLM) bugüne kadar burada size aktardığımız coinlerden oldukça farklı bir profil çizer.
Ancak bu farkların ne olduğuna geçmeden önce Stellar Lumens’in (XLM) ne olduğuna, nasıl işlediğine, kurucularına ve arzına bakmak faydalı olacaktır.
Haydi adı kulaklarımız bir bilim kurgu filmlerindeki kötü karakter çınlaması bırakan bu coine doğru kısa ve öz bir yolculuğa çıkalım.
İçindekiler
Stellar Lumens yani kısaca XLM sık sık bir başka coinle karıştırılan (XRP namıdiğer Ripple) bir tür dağınık ve açık kaynak kodlarına sahip ödeme mekanizmasıdır.
Ödeme ve ticaret alışkanlıklarının takip edilemeyecek hızda değiştiği şu zamanlarda Stellar Lumens (XLM) bizlere inovatif bir gelişim sunmaktadır.
Stellar projesi 2014 yılından bu yana artış gösteren ödeme alternatifleri arasında göz dolduran bir konuma sahiptir ve kendi bünyesinde Lumens adında bir kripto para birimi de üretmektedir.
XLM coin, kısaca Stellar ekosisteminin kripto coinidir. Stellar Geliştirme Vakfı tarafından işletilen bir blok zincir ağının para birimi olarak bu ağ üzerinden, sınırlar arası likit ödemeler ve varlık aktarımları konularında iyileştirler yapmaya odaklanır.
XLM coinin kendi sitesinde bir slogan misali “an open network for money” yazısı her yerde görünür. Doğrudan bu coinin kendini para için açık bir network olarak tanımlaması sonraki başlık değineceğimiz amaçlarını anlatan bir jenerik gibidir.
XLM whitepaper’ı oldukça teknik ve karmaşık terimler barındırsa da geleceğin ödeme yöntemlerini anlamak isteyen kripto meraklıları için güzel nüveler, tüyolar barındırmaktadır.
Sırada ele alacağımız başlıkta da sizin için XLM whitepaper’ından çıkardığımız bilgileri ve XLM amaçlarını anlaşılır bir dille sunmaya çalışacağız.
Bu projenin ve dahili kripto para biriminin (XLM coin) kurucuları aslında daha önceden bilinen iki büyük projede de görev almış ve görece tanınırlık kazanmış isimlerdir.
Mt. Gox’un kurucularında Jed McCaleb ve Ripple'ın kurucu ortağı Joyce Kim, 2014 yılında Stellar fikrini ortaya atan kişilerdir. Malumat füruşculuk yapmak gerekirse Joyce Kim’in eskiden avukatlık yaptığını da belirtebiliriz.
XLM’nin piyasalara girişi oldukça sansasyonel sayılabilir. Çünkü diğer blok zincirlerin tam aksine, XLM tokenin, ödül biçiminde kazanılması veya XLM madenciliği yapılması mümkün değildir.
Ödül ya da madencilik olmaması için, senelik %1 enflasyon oranı ile 100 milyar adetlik bir XLM başlangıç arzı çıkarılmıştır (ICO, İlk Coin Arzı).
2019 yılında Lumen tokenin toplam arzı düşürülmüş ve enflasyon modellemesi bir yönetişim oylaması vasıtasıyla ortadan kaldırılmıştır. Şimdi ise totalde takribi olarak 50 milyon XLM token bulunmaktadır.
2014 yılında New York ve San Francisco şehirlerinden paralel olarak dijital kripto arenasına balıklama dalan bu projenin nasıl çalıştığını anlamak için değişik dillerdeki web sitelerinde sörf yapmanıza gerek kalmasın diye sizler için maddeledik:
Küreselleşen bir dünyada artık çevrimiçi iletişim ve etkileşimin erişemediği çok az alan kalmıştır. Dünyanın bir yerküre olarak tamamıyla haritalandırılması yaklaşım beş yüz yıl öncesine dayandırılırken bu beş asır boyunca insan medeniyetinin hızı hiç yavaşlamamıştır.
Stellar ise bir nevi bu küresel bütünleşmenin finansal açıdan son halkasını temsil eder.
Önceki başlıklarımızda yer alan bilgilerden hareketle XLM tokenin neden önemli olduğunu birkaç cümleyle açıklayabiliriz:
Neredeyse tüm diğer blok zinciri sistemlerinden farklı olarak, Stellar Lumens (XLM) gerçek dünyadaki uç noktalara bağlanabilir, böylece insanlar dijital para temsillerini gerçekten harcayabilecekleri bir şeye dönüştürebilir.
Bu gerçek dünyadaki ortaklar ağını büyütmek, Stellar Development Foundation için büyük bir odak noktası durumundadır.
Kullanım alanları da haliyle bu doğrultuda oluşturulmuştur:
XLM’nin kullanım alanları içinde ilk bakışta göze çarpan alanlardır.
Diyelim ki siz de bu finansal küreselleşmenin bir parçası olmak istiyorsunuz. Ya da en basitinden dünyanın ücra bir köşesine nasıl likidite transferi yapabileceğinizi düşünüyorsunuz.
O zaman size XLM coinlerinizi saklayacağınız bir mecra gerekiyor.
Stellar Lumens (XLM) saklama metodları içinde donanım cüzdanları ve çevrimiçi cüzdanlar önemli bir yer tutuyor. Doğrusu bu iki yöntemin daha yaygın olduğunu söylebiliriz.
Ancak ek olarak, birden fazla kripto coin veya token tutmaya imkân sağlayan çoklu mobil cüzdanların da büyük bölümü Stellar Lumens'i (XLM) saklamanız için destek sunabilmektedir.
Son olarak Ripple gibi XLM tokenin cüzdanlarında da etiket kullanıldığını söylemek isteriz.