Internet Computer | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

ICP

Internet Computer (ICP)

Internet Computer (ICP) projesi, 2000 yılı öncesinde doğanların, çocukken evlerine girmesini dört gözle beklediği iki önemli kelimeyi bir araya getiriyor. İnternet ve bilgisayar.

Eğer Z kuşağı değilseniz, doğduğunuz evrende henüz bu iki kelimenin esamesi bile okunmuyordu. Belki askeri alanlarda kullanılsa bile gündelik pratiklerden çok uzaktı.

Şimdilerde ise bu iki kelime, çocukluğumuzda ihtiva ettiği anlamlardan çok daha kapsamlı ve önemli bir projede Internet Computer (ICP) bünyesinde karşımıza çıkıyor.

Gelin bu projeye ve dahili kripto parasına birlikte bakalım.

İçindekiler

  1. Internet Computer (ICP) Nedir?
  2. Internet Computer (ICP) Coin Nedir?
  3. Internet Computer (ICP) Amacı ve Whitepaper
  4. Internet Computer (ICP) Kurucusu Kim?
  5. Piyasada Kaç Internet Computer (ICP) Coin Var?
  6. Internet Computer (ICP) Nasıl Çalışır?
  7. Internet Computer (ICP) Neden Önemlidir?
  8. Internet Computer (ICP) Kullanım Alanları
  9. Internet Computer (ICP) Nasıl Saklanır?

 

Internet Computer (ICP) Nedir?

Internet Computer kısaca kendi tokenini de simgeleyen ICP harferiyle bilinir.

Dünyada ilk defa kapasite ve potansiyel hizmeti iddiasını taşıyan ve web hızında işleyen bir blok zincir ağıdır.

Daha da önemlisi; ETH ve BTC gibi atılımların arkasından gelen üçüncü büyük blok zincir yapısını temsil eder. Akıllı kontratların hesaplamalarını ve dataları ölçekleyebilen, bunların tümünü web hızında işlemleyebilen bir teknolojidir.

Verimli depolama gibi olanaklarla, geliştiricilere güçlü kodlar inşa etme ortamı sağlayan bir blok zincir bilgisayarıdır.

Internet Computer (ICP) Coin Nedir?

ICP coin, Internet Computer projesinin yerel kripto para birimidir.

Bu doğrultuda ağ içi yönetişim meselelerinde, hesaplama içi döngülerin üretiminde ve yatırımcı ya da kullanıcıların ödüllendirilmesi konularında bir kripto değer olarak karşımıza çıkar.

2022 yılı itibariyle birçok küresel kripto borsasında işlem görmektedir.

Internet Computer protokolüne dair bütün kaynak kodların halka açık bir nitelikte olması ve on binlerce komünite üyesinin, ICP blok zincir ekosistemi yönetiminde yetki hakkı olması için ICP token üretilmiştir.

Internet Computer (ICP) Amacı ve Whitepaper

ICP yerel tokeninin geliştirildiği Internet Computer projesinin teknik dokümanı ve resmî sitesi, bu atılımın amaçları ve whitepaper’ı hakkında bilgi edinebileceğimiz mecraların başında gelmektedir.

Ancak siz zahmet etmeyin diye projeye dair bilgileri ve amaçlarını, whitepaper dan da destek alarak sizler için listeledik.

ICP Whitepaper ve Bilgiler

  • 10 Mayıs 2021 tarihi Internet Computer’in ilk ana ağının oluştuğu tarihtir.
  • Kuzey Amerika kıtası, Asya ve Avrupa olmak üzere coğrafi olarak dağılmış bin üç yüz node’un (düğüm) çalıştığı kırk sekiz bağımsız database tarafından desteklenmektedir.
  • Ana blockchain ağının, yeni jenerasyon mega dapp'leri de destekleyebilmek doğrultusunda katlanarak genişlemesi bekleniyor.
  • 2021 senesinin sonuna kadar dört bin üç yüz node (düğüm) çalıştıran, yüz yirmi üç çeşit veri merkezi daha hizmete geçmiştir.
  • On yıl gibi kısa bir zaman içinde Internet Computer’ın, hemen hemen milyonlarca node (düğüm) işletilen en az binlerce veri merkezi vasıtasıyla yönetileceği ön görülmektedir.
  • Bu noktada önemli kısım, dileyen herkesin birer node (düğüm) sağlayıcısı olabilmesidir.
  • Internet Computer protokolünün yegâne amacı, her kullanıcıya açık haldeki internet altyapısını büyüterek geniş hale getirmek ve aynı zamanda küresel bilgi işlem arenası kabul edilmek şeklinde özetlenebilir.

Internet Computer (ICP) Kurucusu Kim?

Internet Computer (ICP), İsviçre'in başkenti Zürih şehrinde yer alan, alanının en gözde kriptografi bilimcilerinden ve kodlama dili uzmanlarından vücut bulan, neredeyse yüz bin akademik referans, alıntı ve toplam da iki yüz patent sahibi, kâr amacı bulunmayan DFINITY Foundation tarafından girişimcilik kuluçkasına alınarak piyasaya girmiştir.

O zaman DFINITY vakfının kurucusu Dominic Williams’ı, ICP’nin de kurucusu kabul etmek yanlış olmayacaktır.

Ayrıca hem vakıf hem de Internet Computer (ICP) projesinde yer alan birçok geliştiricinin, Google, Microsoft ve Airdocs gibi dev şirketlerde tecrübe sahibi olduğunu belirtmek gerekir.

Piyasada Kaç Internet Computer (ICP) Coin Var?

ICP tokenlerin arzı açısından henüz bir maksimum limiti belirtilmemiştir.

Haliyle arzı sınırsız olarak kabul edilebilse de 2022 itibariyle henüz 477 milyondan biraz fazla ICP token arzı bulunmaktadır.

Yarım milyara yaklaşan toplam arzın yarısı bile dolaşımda değildir. Coinmarketcap verilerine göre dolaşımdaki ICP token sayısı sadece 206 milyondur.

Toplam arz ve dolaşımdaki arzın yarı yarıya olması önemli bir detaydır.

Internet Computer (ICP) Nasıl Çalışır?

ICP tokenin çalışma şekilleri kabaca üç başlık altında incelenebilir.

Kendi ekosistemi bünyesinde ele alacağımız çalışma şekilleri sırasıyla şunlardır:

Ağ Yönetişimi

ICP tokenleri ağ yönetiminde söz sahibi olmak için nöronlar oluşturmak adına stake edebilirsiniz.

Hesaplama İçi Döngü

Cycle denilen hesaplama döngüleri için ICP tokenler yakıt olarak kullanılabilmektedir.

Yakıt token kullanımı bugüne kadar bazı projelerde göze çarpsa da ICP’deki gibi döngüsel kullanımına çok az denk gelinir.

Kullanıcı Ödülleri

Ağları çalıştıran makineler ve node’lara verilen ICP tokenler birçok geliştirici için kazanç haline gelmiştir.

Internet Computer (ICP) Neden Önemlidir?

Günümüzde halen internetin önemini sorgulayabilecek birileri var mı? Belki birkaç ekşi sözlük yazarı dışında kimse bulunamaz.

Peki Bitcoin ve Ethereum’un önemi? Bu önemli ağları da kimse göz ardı edemez değil mi!

Internet Computer (ICP)’nin de kendine has önemi ve avantajları ilerleyen dönemlerde yukarıdakilerden farklı olmayacak görünüyor.

Özellikle kapsayıcılığı ve yeni konsensüs mekanizmalarıyla ICP protokolünün bir akıllı saat veyahut akıllı televizyonun bile ürün orjinalliğini doğrulama olanağı sunması onun en önemli atılımlarından birisidir.

Internet Computer (ICP) Kullanım Alanları

Herhangi bir ICP kullanıcısının yapabileceği şeyler saymakla tükenmeyecek kadar çoktur. Ancak hemen paniklemeyin, ICP protokolünü kullanmak istiyor ama nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız sizin için derlediğimiz alt kullanım alanlarını bir gözden geçirin.

ICP ağına giriş yapan geliştiriciler ve kullanıcılar:

  • Veri Merkezi Kimliği (DCID) adına Ağ Sinir Sistemine (NNS) başvuruda bulunabilir.
  • Spesifik node’lar satın alabilir.
  • Kişisel ICP protokolünü kurabilir ve bununlar Internet Computer blockchain’ine katılabilir.
  • ICP ekosistemi içinde yer alan Origyn sayesinde lüks ürünler (lüks saatler ve takılar gibi) kaynaktan son kullanıcıya kadar teyit edilebilir.
  • Yine bir ICP girişimi Capsule sayesinde tamamen merkeziyetsiz ve sansürsüz bir sosyal medya deneyimi yaşayabilir.
  • ICP ağında yer alan, Ensofinance ya da Sailfish gibi örneklerden feyz alınarak bunlar gibi DeFi uygulamaları geliştirebilir.
  • Ya da Internet Computer girişimi sayesinde ortaya çıkan OpenChat uygulaması sayesinde dev şirketlere veri sağlamadan, merkezi güvenliksiz sosyal medya platformlarından bağımsız şekilde açık kaynaklı çevrimiçi chat yapabilirler.

 

Internet Computer (ICP) Nasıl Saklanır?

Siz de yeni nesil internet projesinin bir yatırımcısı ya da kullanıcısı olmak istiyorsanız maddeler halinde listelediğimiz borsalardan birer hesap açarak ICP tokenlerinizi satın alabilirsiniz:

  • Coinbase
  • Huobi
  • Binance
  • Okex

Bu kripto para borsaları kendi uygulamaları özelinde ICP tokenlerinizi saklamak için size spot cüzdanı hizmeti de vermektedirler. Borsalardan aldığınız ICP tokenleri sıcak soğuk farketmeksizin diğer yazılım cüzdanlarında ya da donanım araçlarında da saklayabilirsiniz.

Ne diyelim, siz de çok zaman geçmeden geleceğin dünyasına eklemlenmek istiyorsanız ICP evrenine dalabilirsiniz.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM