Theta Neetwork Token (THETA) projesini bugün evlerimizde ağırlayacağız. Böylece hem yatırımcıları hem de kullanıcıları için onun hakkındaki her şeyi öğrenmeyi amaçlıyoruz.
Günümüzdeki elektro manyetik dalgaların frekansları Latince kökenli alfabenin ilk harflariye kategorize edilir. Alfabe aslında bir Alfa, Beta sıralamasının kısaltmasıdır ve Latin alfabesindeki üçüncü harf bu makaleyi doğrudan ilgilendirir.
Theta hem üç anlamına gelir hem de bir dalga boyu betimler. Peki Theta Token (THETA) bundan ibaret midir? Kesinlikle hayır.
Gelin meseleyi biraz daha açalım.
İçindekiler
Theta Token projesi, video yayınları için özel olarak dizayn edilmiş, blockchain teknolojisiyle çalışan bir ağ şeklinde tanımlanabilir.
2019 yılının mart ayında başlatılan Theta token ana ağı, ağ kullanan kişi ve kurumların bant genişliklerini ve bilgi işlem kaynaklarını meşhur P2P (peer-to-peer) tekniği üzerinden paylaştığı merkeziyetsiz ağ niteliğindedir.
Theta projesi, Youtube’un kurucu ortaklarından Steve Chen ve Twitch’in kurucu ortağı Justin Kan gibi önemli isimler tarafından da destek görmektedir.
Theta blok zincir ağı, kişilerin video içeriklerini eş güdümlü biçimde izleyebilmelerine ve aynı videoyu izleyen öteki kişilere video gönderme yoluyla coin ödülleri kazanmalarına imkân tanımaktadır.
Theta coin, THETA ekosisteminin yerel kripto tokenidir.
Ama unutulmamalıdır ki THETA projesinin tek kripto para birimi Theta coin değildir. Çünkü bir de TFUEL kısatlmasıyla bilinen ikinci bir coin vardır.
THETA token 2018 yılında Covid salgınından neredeyse hemen önce piyasaya sürülmüştür ve bu zaman dilimi boyunca yatırımcılara ETH üstünden bir ERC-20 token’ı olarak dağıtılmıştır. TFUEL ise proje ekosisteminin yönetişiminde kullanmak amacıyla üretilir.
Günümüzde bir şeyler okumak yerine bilgi edinme süreçleri de video izlemek ve çeşitli görsellerle desteklenmek üzere evrim geçirmektedir. Haliyle kripto dünyasının da bu evrimde tuzu bulunmasın mı?
Theta işte bu evrimsel çağda, video üreticileri ve izleyicileri için yeni bir soluk anlamına gelir. Youtube, Netflix, Amazon Prime ve daha niceleri bu çağın büyüyen aktörleri haline gelirken, blockchain teknolojisinin işlerine çomak mı sokayacağı yoksa fayda mı sağlayacağı halen merak konusudur.
Theta kripto parasının üretildiği bu teknolojiye işte bu perspektiften bakmamız gerektiği projenin teknik dokümanı ve resmi internet sitesinden de anlaşılabilir.
Theta token’in arkasında iki Asya kökenli isim vardır: Mitch Liu ve Jieyi Long.
Liu projenin kurucu ortaklarından olarak, oyun ve video sektörlerinde tecrübe sahibidir. Video reklam firması Tapjoy, telefonlardaki sosyal bir oyun girişimi olan Gameview Studios gibi önemli projelerde kuruculuk yapmıştır.
Long ise işin diğer boyutlarında deneyimlidir. Dizayn otomasyonu, Virtual Reality (VR) ve dev ölçekli dağıtılmış mekanizmalar hakkında tecrübe sahibidir. Ayrıca, Jieyi Long birden çok SSCI endeksli hakemli akademik makale üretmiştir ve video yayıncılığı, blockchain ve sanal gerçeklik sektörlerinde farklı patentlere sahiptir.
THETA token de arzı belirli kısıtlamalara tabi kripto para birimleri arasında yer almaktadır. Toplamda maksimum ulaşabileceği arzı 1 milyar (1.000.000.000) Theta token ile sınırlandırılmıştır.
Sadece ağ yönetimindeki amaçlar için üretilen TFUEL ise tam beş katı yani beş milyar olarak maksimum arz belirtmiştir.
İşin daha da ilginci bir milyar gibi müthiş bir maksimum arz sınırı olan THETA’nın bütüm arzı dolaşımdadır. Kısaca alınıp satılamayacak veya piyasaya sonradan sürülecek tek bir THETA bile bulunmamaktadır.
THETA’nın çalışma prensipleri diğer birçok blockchain teknolojisine görece daha rahat anlaşılabilir bir niteliktedir. Bu sayede adım adım anlatması da nispeten kolaydır:
Theta projesi, blockchain içinde farklı yönetişim misyonlarını yerine getiren ağ girişimlerin; Google, Samsung, Sony tarafından kurumsal doğrulayıcısı sayılmasıyla önemini bütün kripto camiasına kabul ettirmiş görünmektedir.
Buna ek olarak iki büyük önemli özelliği daha vardır.
Ayrıca yerel kripto coini simgesi THETA’ya ve token topluluğu tarafından işletilen binlerce koruyucu node’dan (düğüm) oluşan yüksey düzeyde güvenlikli bir ağa sahip olmasıyla da önemli bir konumdadır.
Projenin developer kısmı, katlanarak büyüyen video ve yayıncılık endüstrilerini sarsmayı amaçladığını söyler.
Çünkü aşırı merkezileşme, güçsüz altyapı ve pahalı maliyetler, içerik üreticilerin ve izleyicilerin çoğunlukla kötü tecrübeler yaşamasına neden olur. Video çeken üreticiler de izleyiciler ile aralarındaki engel platformlar yüzünden daha az gelir elde eder.
İşte THETA hem üreticilerin hem de izleyicilerin bedel ödemek zorunda kaldığı aracıları ortadan kaldırma hedefiyle önemli bir kırılım yaratmayı amaçlar.
Çoğunlukla kripto ve blockchain projelerinin kullanım alanları benzerlik gösterir. Neredeyse hepsinde var olanlar ise veri transferleri ve bilgi işlem alanlarıdır.
Theta günümüzün ekran dünyasında bu iki olguya video paylaşımı, üretimi ve işlemleri de ekler.
Bütün bunların yanı sıra Theta’yı, Ethereum Virtual Machine olarak bilinen (EVM kısaltmasıyla) entegre akıllı kontrat platformunda da kullanabilirsiniz. Böylece merkeziyetsiz aplikasyonlar (DApp) girişiminde bulunmak isteyen geliştiriciler için idealdir.
Theta bununla da yetinmez.
Theta’nın kullanılabileceği alanların başlıcaları yukarıdaki başlıkta ele alınmış olsa da maddeler halinde gözden kaçırmamız gereken başka kullanım alanları da mevcuttur:
İşlevsel olabildiği bu kadar çok alan varken, Theta’yı daha çok duyacağız gibi görünüyor.
Bu kadar çok hizmet sunan ve dünyanın komple video yayın platformuna dönüştüğü böylesine bir dönemde THETA token’a ulaşmak hiç de zor değildir.
Aşağıda listelediğimiz, kripto para borsaları hem THETA alıp satabileceğiniz hem de saklayabileceğiniz alternatiflerin başında gelir:
Bittabi “benim borsalarla işim yok” diyenleriniz olabilir.
O zaman diğer alternatifler olan Trezor gibi donanım cüzdanlarını ve yahut Atomic Wallet MetaMask, Guard Wallet, Trust Wallet gibi telefon yazılımı mobil cüzdanları da değerlendirebilirsiniz. Theta hepsine yakışacaktır.