Elrond, Yüzüklerin Efendisi serisindeki yüce elflerden birisin ismini çağrıştırmıyor mu?
Bu makalede sizler için Elrond eGold (EGLD) projesini mercek altına yatıracağız. Artık kimsenin som altın tutmak ve saklamak istemediği yeni bir çağın ilk adımlarını yaşarken, dijital altınlar hakkında daha çok bilgi sahibi olmak oldukça elzemdir.
Gelin altının tahtına oturacak potasiyele sahip kripto altınlarından birisi olan Elrond eGold (EGLD) nedir daha yakından bakalım.
İçindekiler
Elrond Egold (EGLD) her şeyden önce kendisini bir ekosistem olarak tanımlıyor. Peki nasıl bir ekosistem?
Merkezi olmayan finans prosedürlerini, “şeylerin interneti” (Internet of Things) içeren bir FinTech yeni nesil olanından bir ekosistem. Kulağa çok havalı geliyor değil mi?
Veri parçalama metotları vasıtasıyla had safhada hızlı işlem gerçekleştirebilen bir blok zincir protokolü olarak göze çarpıyor.
Akıllı kontratları işleme ve yürütme platformunun; saniye başına 15 bin işlem potansiyeli, sadece altı saniyelik gecikmelerle, 0,001 ABD dolar maliyeti gibi küçük bir işlem bedeliyle işlemektedir.
EGLD coin yukarıda giriş mahiyetinde bahsettiğimiz projenin dahili ve yerel tokenidir.
EGLD token bir şekilde blok zincir üstünden, ağ ödemelerinin sağlanması, staking eylemleri ve doğrulayıcıların ödüllendirilmesi gibi pratiklerle kullanılmaktadır.
EGLD coin’in amaçları ve hakkında gerekli bilgileri derlediğimiz sonraki başlıkta whitepaper’ına dair şeyler de öğrenebilirsiniz.
Orta Dünya Elfleri’nin önemli liderlerinden kabul edilen Lord Elrond’un projeyle ilişkisi, sanıyoruz ki isim benzerliğinden öteye gitmiyordur.
Nihayetinde Elfler’in amacı kötülüğü yer yüzünden silmektir, ancak bir kripto para olan EGLD’nin amacı daha gerçekçi olmalıdır.
Her proje gibi Elrond eGold (EGLD) hakkında da en detaylı bilgileri kendi sitesinden ve whitepaper’ından okuyabilirsiniz.
Elrond eGold (EGLD) projesi ilk defa 2019 yılının o pandemiden hemen önceki yaz aylarında duyurulmuştur.
Projenin mainnet’i ise yaklaşık bir sene sonra 2020 yılının Temmuz ayında kullanıma açıldı.
Üç kurucuya göre projenin odağı; bu teknolojideki en ivedi çözülmesi gereken problem olarak blockchain ölçeklenebilirliği hususunda çözümler sağlamaktır.
Duyulması çok sonraları olsa da 2017 yılının sonlarında kurulmuştur.
İnternet ekonomisi, kurumsal kullanımlar ve merkezi olmayan finans uygulamaları adına iyileştirilmiş bir blok zincir platformudur.
En önemli özelliği, yüksek seviyede ölçeklenebilirliği olmasının yanısıra hem işlemleri hem de ağı parçalama modelini uygulayan ilk blok zincir ağı olma iddiası taşımaktadır.
Whitepaper’a göre, dahili ekosistemini inşa etmeyi ve EGLD metasını değer saklama aracı yapmayı hedeflemektedir.
Projenin blockchain ağı, dört farklı parçaya ayrılmış toplamda 2 bin 169 doğrulayıcı node üstünde çalışmaktadır.
Parçaların hepsi teker teker, saniye başına 5.400 adet işlem yapabilen üç araç ve "Metachain" adlı koordinasyon parçası barındırmaktadır.
Elrond eGold firması, doğrulayıcı node’ların senelik yüzde 36 oranında kazanç sağlamaları dolayısıyla, ağ üstünde paydaş olmak için eGold token tedariki sağlıyor.
Elrond bir şirket olarak arkasında kardeşliğin kutsal bağını barındırmaktadır. Kurucular arasında Lucian Todea’nın yanında Mincu (Lucian ve Benjamin) kardeşler bulunur.
Mincu kardeşler Elrond projesinden önce, Benjamin CEO ve Lucian da baş teknoloji yöneticisi olmak üzere, kripto değerler yatırım fonu olarak hizmet sunan MetaChain Capital şirketini ve aynı zamanda, ilk coin arzı (ICO) etkinlikleri için bilgi portalı olan ICO Market Data'yı kurarak göz doldurmuştur.
Benjamin, 2014- 2015 tarihleri aralığında blok zincir platformu NEM için, marketing ve topluluk sorumlusu görevinde bulunmuş, sonraları ise Tezos (XTZ), Zilliqa (ZIL), Binance, Brave gibi projelere erken dönem yatırımcı olarak katkıda bulunmuştur. Diğer kardeş Lucian ise; IT mühendisi ve siber güvenlik uzmanı pozisyonlarında çalışmıştır.
Altının arzı bu kadar sınırlıyken “gold” kelimesini barındıran bir kripto değerin sınırsız arza sahip olması beklenemez.
Yine de EGLD coin, maksimum arzı 31 milyon 415 bin 926 adet olarak belirlenmiş ve piyasada eGold coinlerin bu sayıyı geçmeyeceği duyurulmuştur.
Elrond token; ağ üzerindeki node’lara kazanç verebilmek için 20.000.000 EGLD token ile piyasaya sürülmüş, kısıtlı arzı bulunan bir ekonomik modele sahip.
An itibariyle (16 Şubat 2022) sadece 23 milyona yakın bir miktarı dolaşımdadır.
EGLD yatırımcıları ve geliştiricileri için eGold token evrenin nasıl çalıştığı önemli bir sorudur. Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan bu ekosistemin çalışma prensiplerini sizler için maddeledik:
Elrond coinin neden önemli bir proje olduğunu aktarabilmek adına bu başlık altında hem marka çalışmalarını hem de teknik detaylarından önemli olanları sizler için derledik:
Elrond coini al-sat yaparak, çoğu borsada trader’lık için kullanabilirsiniz. Ancak spekülasyon veya günlük trader’lık dışında da potansiyel kullanım alanları EGLD yatırımcıları için heyecan verici umutlar doğuruyor
Son büyük haberler arasından eGold coin projesinin, Samsung ile partnerlik söylentileri dolanmakta.
Bu partnerlik dolayısıyla çoğu merkeziyetsiz uygulama, Samsung donanımları içerisinde kullanıcıya hazır biçimde sunulabilir. Sadece bu projeksiyon bile, Elrond eGold’un kullanıcı ve yatırımcı kitlesini genişletmesinde bir turbo efekti yaratabilir.
Ayrıca projenin kullanım alanlarına dair bir diğer gelişme de Binance ortaklığı kapsamında BUSD sabit coinin, Elrond ağında geçerli hale geleceğinin duyurulması önemli bir manevra kabiliyeti sayılmakta.
Elrond tokenlerinizi nerede saklamanız gerektiği önemli bir husustur. Her ne kadar dijital altın desek de yastık altına koyamayacağınızı tahmin edebilirsiniz.
İşte bu doğrultuda eGold tokenlerin satıldığı borsaların mevcut spot cüzdanıyla yetinmeyenler için Elrond projesi üç farklı stake yöntemi sunmakta:
Stake için minimum miktarın 10 EGLD olduğunu bilmeniz fayda var. Kumbara değil ki birer birer atabilelim!