Helium (HNT) ilk bakışta hepimize periyodik tabloyu anımsatabilir. Çoğumuz periyodik tabloyu pek sevmesek de balonları uçurtan, sesimizi komik biçimde tizleştiren helyum gaz, çok yabancı olduğumuz bir madde değil.
Peki bir element olmasının dışında Helium (HNT)’nin kripto para piyasaları için anlamı nedir?
İşte bu makalede, isminin andırdığı biçimde balonlarla çok ilgili olmayan yeni bir teknoloji ve kripto coin olan bu projeyi sizlere aktarmaya çalışacağız.
İçindekiler
Helium (HNT) kısaca “şeylerin interneti” olarak da çevirebileceğimiz “Internet of Things” (IoT) teknolojisine dair yeni bir yaklaşımdır diyebiliriz.
Diğer kripto ve Internet of things projeleriyle, merkezi olmaması ve blokzincir tabanlı bir ağ olması gibi benzerlikleri bulunmaktadır.
Veri transferleri, hotspot (ağlardaki sıcak nokta) doğrulamaları ve radyo dalgaları üzerinden küresel etkileşim gibi durakları olan bir proje olarak Helium (HNT) projesi de kendi yerel kripto para birimini piyasaya sürmüştür.
HNT coin, Ekim 2020 tarihinden itibaren ileri gelen kripto para borsalarında listenmeye başlayarak önemli bir token olma yolunda hız kazanmıştır. Proje çok daha önceki bir tarihte ortaya çıksa da HNT tokenin piyasalara sürülmesiyle asıl tanınırlığına ulaşmıştır.
HNT coinin listelendiği önemli borsaların başında Binance ve FTX isimleri geliyor. Bu borsalarda USD ve Tether (USDT) gibi stablecoinler üzerinden işlem çiftleri yapılabilmektedir.
Böylece elinde bir miktar HNT token elinde bulunduranlar geleceğin internet dünyasına çok daha yakın durma fırsatını yakalarlar.
Peki hem bir proje olarak Helium’un hem de bir kripto para olarak HNT tokenin amaçları nelerdir?
Bu sorunun cevaplarını hem projenin teknik dokümanında (whitepaper) hem de kendi internet sitesinde sizler için araştırdık.
Günümüz teknoloji dünyasındaki her başarılı olmak isteyen proje gibi Helium (HNT) da esasında bir ekip işi olarak ortaya çıkmıştır. Böyle detaylı ve zorlu bir geliştirme yapmak bir kişinin işi olamayacağı gibi büyük finansal destekler olmadan da işleyemez.
Helium şirketinin kurucuları, 2013 yılında aktif olarak çalışmaya başlayan: Shawn Fanning, Sean Carey ve Amir Haleem’dir.
1990’ların sonlarında Fanning, P2P teknolojisini kullanan ilk projelerden Napster’i geliştirmiştir. Haleem ise e-Spor üzerine hem takımlarda hem de işin geliştirme boyutunda tecrübe sahibidir.
Sean Carey de Helium projesinden önce, PayPal’ın şirketi Where firmasını da kapsayan zengin bir geliştiricilik deneyimine sahip.
Helium’un uçucu bir gaz olması gibi, HNT tokenin de arzının sınırlarını sadece gökyüzü oluşturuyor. Sınırsız arza sahip bu tokenin 2022 Şubat tarihi itibariyle 110 milyona yakın bir kısmı dolaşımda bulunuyor.
Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda sıra bu yerel tokenin ve yeni teknolojinin nasıl çalıştığını anlamaya geliyor. Gelin maddeler halinde kısa ve öz biçimde gözden geçirelim:
Helium tokenin neden önemli olduğuna dair çok fazla detay söylenebilir. Ancak biz burada en önemli iki başlıktan bahsetmek istiyoruz.
PoC kısaltmasıyla bilinen kapsama kanıtı veya kavram kanıtı olarak çevirebileceğimiz algoritma Helium’u benzersiz kılmaktadır.
Bu eşsiz algoritma sayesinde Hotspot'un gerçekte oluşup oluşmadığını ve kablosuz kapsama ağını güvenlikli biçimde temsil edip etmediğini belirlemek hem hızlı hem de güvenilir olmaktadır.
Kapsama alanı, ağlarının bütünlüğünü doğrulamak için devamlı olarak Hotspot'ların kapsamı bağlamında veri toplar.
Bir üst başlıktaki güvenlikli yapının bir diğer önemli getirisi de sistemin genişliği ve kapasitesidir. İnsan başına düşen bilgisayar sayısında en ileri gelen ABD ve Avrupa ülkelerinin şehirlerindeki işlemci kapasitesi düşünüldüğünde Helium’un önemi artacaktır.
Çünkü projenin vaadleri geniş bir yelpazeye hitap etmektedir ve kalabalık ve gelişmiş şehirler için idealdir.
HNT tokenin kullanım alanları başında elbette kısa ve uzun dönemli alım satımlar veya spekülasyonlar yaparak listelendiği borsalardan kazanç sağlamak gelmektedir.
Ancak işi trader’lık olmayan ve etkileşim, veri transferiyle ilgilenen yatırımcılar da gelecek zamanda Helium’un faydalarından sıkça yararlanacak görünmektedir.
Bu anlamda iki kullanım alanı mevcuttur: ilki küresel etkileşim, ikincisi veri akışında güvenlik ve doğrulama.
İlkinde radyo dalgalarının küresel işlevini kullanması açısından önemli farklar yaratmaktadır.
İkincisinde ise algoritma hizmetiyle ağlardaki hotspot’ların güvenliği ve doğrulanması için araçsaldır.
Helium’larınızı aldığınızda uçucu bir gaz gibi havaya karşımasını istemezsiniz değil mi?
O zaman size hem HNT coin alıp satabileceğiniz hem de HNT’lerizi saklayabileceğiniz bir yer lazım.
Helium’un alını satılabildiği küresel borsaların başında Bitfinex ve Binance bulunmaktadır. Buralardan çeşitli kriptolar karşılığında HNT satın alabilir veya HNT’lerini satabilirsiniz. Bu borsaların mobil uygulamalarında yer alan borsa cüzdanlarınız da saklamak için ideal olacaktır.
Tabi ki HNT’yi destekleyen diğer soğuk cüzdanlar veya donanım cüzdanları da kullanılabilir.