EOS | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

EOS

EOS.IO (EOS)

Eos.io (EOS) uzak geleceği daha yakın eden, kendi alanında rekorlar kırmış, efsanevi projelerden birisi olma yolunda çokça yol katetmiş bir inovasyon olarak karşımıza çıkıyor.

Kurucusu ekibi, kapasitesi ve potansiyeli göz dolduran bu projeye daha yakından bakmak, kripto para kullanıcıları ve yatırımcıları için bir zorunluluk gibi görünüyor.

İşte bu makalede sizinle Eos.io (EOS) projesini, çalışma süreçlerini, tarihçesini, amaçlarını ve hakkındaki bilgileri paylaşacağız.

İçindekiler

  1. EOS.IO (EOS) Nedir?
  2. EOS.IO (EOS) Token Nedir?
  3. EOS.IO (EOS) Amacı ve Whitepaper
  4. EOS.IO (EOS) Kurucusu Kim?
  5. Piyasada Kaç EOS.IO (EOS) Token Var?
  6. EOS.IO (EOS) Nasıl Çalışır?
  7. EOS.IO (EOS) Neden Önemlidir?
  8. EOS.IO (EOS) Madenciliği Nasıl Yapılır?
  9. EOS.IO (EOS) Nerelerde Satılır?

EOS.IO (EOS) Nedir?

EOSIO (EOS), iş uygulamalarını ya da merkezi olmayan aplikasyonları iyileştirmek, geliştirmek, çalıştırmak veya bünyesinde dahil edebilmek adına kullanılan blok zinciri tabanlı, merkeziyetsiz bir platformdur.

Bu platformda kullanılan EOS.IO adlı açık kaynaklı yazılımı geliştiren şirket ise Block.one ismiyle bilinmektedir.

Bir sistem mimarisi olarak Eosio; güvenli erişim ve kimlik doğrulama, izin verme, veri barındırma, kullanım yönetimi ve DApp'ler ile İnternet arasındaki iletişimi desteklemektedir.

Ayrıca EOS.IO’nun en büyük rakibi Ethereum (ETH) olarak lanse edilir.

EOS.IO (EOS) Token Nedir?

EOS token projenin Eos.io yazılımıyla birlikte bütün sistemin iki kolonundan birisidir.

Mimari platformun yerel ve dahili kripto para birimi olan EOS token, sistemsel yapının en önemli yapı taşı olmakla birlikte Eosio evreni dışında da bir yatırımcı olarak birçok borsada kripto ticareti için kullanılmaktadır.

Bazı kaynaklarda EOS kelimesinin açılımı ya da anlamı hakkında kurucuların bir açıklama yapmadığı özellikle belirtilirken bazı kaynaklar ise EOS tokenin adını “Electro-Optic System” (Elektro-Optik Sistem)’den aldığını öne sürmektedir.

EOS.IO (EOS) Amacı ve Whitepaper

Eos.io (EOS) projesinin Ethereum’u (ETH) tahtından edeceği söylentisi, kimi analistlere göre yeterli bir tespit değil çünkü amaçları ve motivasyonuna bakıldığında projenin ETH yerine geçmeyi değil onun pozisyonundan çok ileri geçmeyi iddia ettiği görülüyor.

Peki nasıl diye mi soruyorsunuz? Bunun cevabını projenin sitesi, teknik dökümanı ve çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgilerle maddeler halinde sizin için derledik.

EOS Whitepaper ve Bilgiler

  • Platform, Mayıs 2017 tarihinde duyurulmuş ve 1 Haziran 2018 tarihinde de kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.
  • Şirketin resmî web sitesi eos.io adresidir.
  • Sistemin tokeni EOS, genellikle iş ve işletmeler odaklı kullanılmaktadır ve EOS ekosisteminde bulunan DApp’lere finansman sağlamak adına hisse yani pay (stake) işlevini yerine getiriyor.
  • EOS ekosistemindeki protokol, fiziki bilgisayar donanımının özelliklerini taklit edebilme becerisiyle (işlemciler, bellek, hard disk) hepimizin bildiği android işletim için Play Store ve IOS için Apple Store uygulamalarını andırıyor.
  • Yoğun hesaplama hızı ve gücü EOS token bulunduranlara eşit bir şekilde pay ediliyor.
  • Proje ek olara arayüz geliştirmek için kullanılabilen bir takım web araçlarını destekliyor.
  • EOSIO, merkezi olmayan, öz yönetim firma modeli üstünden, sanayisel boyutta DApp’lerin inşa ve üretimini sağlayan bir akıllı kontrat platformu ve herhangi bir merkezi olmayan işletim sistemi biçiminde çalışıyor.
  • Projenin önemli iddialarından birisi de işlem ücretlerini ortadan kaldırma vaadidir.
  • Eosio programlaması ve algoritması, merkezi olmayan aplikasyonları, yatay ya da dikey olarak ölçeklemeye yarayan bir blok zincir ağ mimarisi sunuyor.
  • Birden çok işlemci çekirdeği (CPU) ya da bu işlemci çekirdeği kümelerinde çalışan EOS kodları, hesap açma, kimlik teyidi gibi işlemlerin yanısıra veri tabanları arasında, eşzamansız iletişim ve uygulama programlamayı mümkün kılıyor.

EOS.IO (EOS) Kurucusu Kim?

2022 itibariyle block.one fimasının olan EOS, Steem veya Bitshares isimlerindeki çeşitli platformlardan da tanıdığımızı bir kurucuya sahiptir; Dan Larimer.

Larimer kurucu olmasına rağmen EOS tokenin baş yönetici koltuğunu (CEO) alanında deneyimli başka bir bilgisayar mühendisine bırakmış ve kendisi CTO görevini sürdürmeyi tercih etmiştir.

Projenin CEO’su 1986 yılında doğmuş ABD vatandaşı Brendan Blumer’dir. Kendisi hem tanınan bir girişimci olmasının yanısıra hem de tecrübeli bir yönetici ve yatırımcıdır. Block.one şirketinin, EOS.IO dağınık defter programlarının üretimi süreçlerini Hong Kong şehrinden yönetmektedir.

Bahsi geçen iki isim de farklı kaynaklarda EOS kurucusu olarak nitelendirilir ve birbirlerinden bağımsız olarak da anılabilmektedir.

Piyasada Kaç EOS.IO (EOS) Token Var?

EOS token için herhangi bir maksimum arz kısıtı belirlenmediği için tokenin toplam arzı hali hazırda oldukça fazladır. Arz edilmiş toplam sayı yaklaşık 1 milyar 50 milyon EOS’u bulmaktadır.

Şimdi sıkı tutunun çünkü şok olabilirsiniz. Bu kadar yüksek arzı olan EOS’un sadece ve sadece 60 milyon kadarı henüz dolaşımda değildir. Yani neredeyse bir milyarlık (toplam arzın %95’i) EOS 2022 yılının ilk ayları itibariyle dolaşımdadır.

Bütün bunlara ek olarak bu token 2017 yılında başlatılan ve bir sene boyunca devam ettirilen ilk coin arzı etkinliğinde (ICO) sadece beş günde 200 milyon token dağıtarak yılın geri kalanında bu sayıyı 900 milyona çıkarmış ve bir rekor kırmıştır. Bu etkinlik sonrası kalan %10’luk EOS dilimi şirkette emanet tutulmuştur.

EOS.IO (EOS) Nasıl Çalışır?

Nasıl ki Ethereum (ETH), Bitcoin’den (BTC) sonra blok zincir alanında yeni bir atılım yaptıysa, EOS.İO’dan da beklenilen yeni bir üçüncü atılım olarak görünmektedir. Bunun nedeni ise onun çalışma prensiplerinde yatar:

  • EOS.IO mekanizması, modern bilgisayarların işletim sistemlerine benzetilebilir.
  • EOS tokenin blockchain ağını yönetir ve kontrol eder.
  • Programlama kodları, merkeziyetsiz uygulamaların hem yatay hem dikey ölçeklendirilebilmesi için blockchain mimarisini kullanır.
  • Bir proje geliştiricisinin, merkezi olmayan uygulamalar inşa etmesi ya da ağ kaynaklarını kullanabilmesi için EOS harcamak yerine sadece EOS tokenlerini hesabında bulundurması gereklidir.
  • Hiçbir DAPP işletmeyen EOS sahipleri, bant genişliğini, buna gerek duyan öteki katılımcılara temin edebilir veya kiralayabilir.
  • Ayrıca EOS token bulunduranlar, protokol iyileştirmeleri ve blok kazıcıları konularında alınacak kararları oylayabilir.
  • Bu kişiler EOS tokenleri birçok farklı cüzdanda saklama esnekleğini de kullanılar; Ethereum Wallet, MyEtherWallet ve MetaMask en çok bilinen cüzdanlar arasında ilk üçe oynamaktadır.
  • Bu teknolojik yenilikler sonucu proje ağı içinde Yetkilendirilmiş Hisse İspatı olarak Türkçe açılımını yapacağımız DPoS (Delegated Proof of Stake) mutabakat modellemesi kullanılmaktadır.
  • Bu mekanizma, Larimer'ın icatı olarak, İş İspatı (Proof of Work) ve Hisse İspatı (Proof of Stake) modellerinde ortaya çıkan problemlerini bazılarına çözüm olarak sunulmaktadır.

EOS.IO (EOS) Neden Önemlidir?

Proje genelinde ve yerel tokeni üzerinde bu projeyi önemli kılan şeylerin uzun bir listesini yapmak yerine üç ana başlığı detaylıca aktarmak, meseleyi daha iyi kavramamıza olanak tanır.

EOS’un önemini işte aşağıdaki üç başlık altında inceleyebiliriz:

Rekor Finansman Kazanımı

Yukarıda projenin ilk coin arzı etkinliğinden kısaca bahsetmiştik.

Ancak bu süreçte projeye sağlanan fonun 4,1 milyar ABD dolarına ulaşması kesinlikle projenin önemini aktardığımız bu başlıkta ele alınmayı hakediyor.

Etkinlik sonrası Haziran 2018'de piyasaya sürülen bir kripto para biriminin bu kadar yüksek miktarda fonlanması onu daha kuluçka döneminde bile iddialı bir aktör haline getirmiştir.

Geliştirici Dostu

EOS’un geliştiriciler için önemi sadece kripto yatırımcıları için olan öneminden biraz daha öteye gidebilmektedir. Bunun nedeni ise bu projenin barındırdığı şu özellikler olarak karşımıza çıkar:

  • Arayüz ve gelişim adına web araç takımı barındırması
  • Bu arayüzlerin ek olarak otomatik biçimde kendi kendilerini açıklayabilmeleri
  • Keza yine öz açıklama niteliği bulunan veri tabanı şemaları
  • Daha da önemlisi bildirimli yetki şeması benzeri, geliştiricilerin DAPP’ler üretirken işlerini rahatlatan özellikler.

İddialı Alternatif Yapı

Bütün yukarıdaki araçlara ek olarak Eosio mimari yapısı, katılımcılara özel ve yahut genel blockchain ağları dağıtmasına ve sürdürülebilir akıllı kontratlar vasıtasıyla kişiselleştirilmiş uygun bir yönetişim protokolü yürütülmesine olanak tanır.

Böylece EOSIO, yükseltilebilir ve geliştirilebilir akıllı kontratlar sunması ve C++ programlama kod dili üstüne kurulu olması gibi yönleriyle öteki blok zincirler arasında oldukça pozitif yönde ayrışmaktadır.

Bu iddialı farklılığı onu kripto dünyasının önemli birimlerinden birisi yapar.

EOS.IO (EOS) Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bakmayın başlıkta madencilik yazdığına! Şu an için EOS blok arzını karşılayacak başka bir terim olmadığı için “madencilik” kavramı kullanmak durumundayız.

Çünkü EOS, BTC ile başlayan kripto kazıma ve madencilik pratiklerini barındırmayarak bu konuda da farkını konuşturmuştur. Nasıl diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu nedenle sizler için maddeledik:

  • EOS, iş ispatı (proof of work) dijital coinleri gibi üretilemiyor, çünkü yetkilendirilmiş bir pay ispatı modeli kullanıyor.
  • EOS blokları çıkarmak isteyen blok üreticileri, madencilik yapmak yerine ihtiyaç olan düzeylerde blok üretiyor ve ürettikleri her blok adına EOS tokenleri ile ödüllendiriliyorlar.
  • Önemli olarak bu noktada blok üreticileri (madenci değil), kazanç için istedikleri miktarda EOS token isteyebilme özgürlüğüne sahiptir.
  • Lakin üretebilecekleri bloklar karşılığında kazanabilecekleri EOS sayısı, bütün blok üreticileri tarafından belirlenen ücretlerin medyan değerine endekslenir.
  • Bu koşullarda sabit blok üzerinden sabi kazanç yerine, demokratik ve rekabetçi bir blok üretim piyasası oluşmaktadır.
  • Hepimizin aklına gelen ilk hinliği de bir çare bulunmuş; blok üreticileri etkileşim halinde eş güdümlü yüksek ücretler talep ederse ne olur?
  • İşte bu ücretlerin sınırsız yükselmesine engel olabilmek adına senelik EOS arzındaki toplam artışın yüzde 5'i gibi bir sınır koyan mekanizma inşa edilmiştir.
  • Böylece token sahipleri, fazla talepkar olan blok üreticilerini oy bütünlüğüyle görevden alabilmektedir.
  • Protokoller bütün işlemlerin ve uygulamaların transparan olmasını sağlayarak, hatalı durumların kullanıcılar tarafından kolayca fark edilmesi ve rahatça düzeltilmesine imkân tanımaktadır.

EOS.IO (EOS) Nerelerde Satılır?

EOS’un listelendiği borsaları iki grup içinde ele alabilir; Yerel ve küresel (uluslararası).

Öncelikle BTC ve ETH kripto paralarını listelememiş herhangi bir borsa bulamayacağınızı düşünürsek aynısının EOS için de neredeyse geçerli olduğunu belirtebiliriz.

Bu bağlamda Türkiye sınırları içerisinden Türk lirası gibi bir itibari parayla hem BtcTurk hem de Paribu borsalarını kullanabilirsiniz. Ancak yerel ve küçük ölçekli borsalar yoğun işlem hacmi ve hızlı transferler konusunda yeterli gelmez ise aşağıdaki bütün borsalar üzerinden EOS satın alabilirsiniz:

  • Binance
  • Yobit
  • Gate io
  • Kraken
  • Coinbase
  • Bitfinex
  • Kucoin
  • Bithumb
  • Huobi Global
  • Bittrex
  • Coin one
  • Bybit

EOS Nasıl Satın Alınır?

Unutmamalıyız ki her kripto borsa platformu, dijital bir para birimini çeşitli işlem çiftleri üzerinden satışa sunabilmektedir. Haliyle bu borsaların arasında çeşitli fiat para birimleriyle EOS alacaklarınız olduğu gibi elinizdeki nakit paraları BTC veya ETH ye çevirmek zorunda olduklarınız da bulunabilir.

Ancak bu konuda geniş bir yelpaze istiyorsanız Binance Global;

  • USDT
  • USD
  • BTC
  • ETH
  • BUSD
  • TRY

İşlem çiftleri başta olmak üzere birçok satın alma seçeneği sunarak bu konuda bütün borsaların önüne geçmektedir.

Binance üzerinden EOS almak isteyen kullanıcılar, ister masaüstü bilgisayarlarının web tarayıcılarından siteye girerek isterlerse mobil uygulamayı Play Store ve Apple Store üzerinden indirerek öncelikle üyelik açmalıdır.

Üyelik esnasındaki kimlik doğrulama süreçlerinin iki kademeli olduğu ve bu süreçte cep telefonunuzu, mail adresinizi ve kimlik belgenizi hatasız biçimde doğrulamanız gerektiğini unutmayın.

Üyeliğiniz onaylandıktan sonra Vakıfbank ve Ziraat Bankası üzerinden yedi gün yirmi dört saat, diğer özel banka kuruluşları üzerinden ise mesai saatleri içinde Binance hesabınıza Türk lirası aktarabilir ve bu birimi herhangi bir kriptoya çevirmeden doğrudan EOS satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM