Starlink (STARL) şimdiki gençlerin hiç de hatırlayamayacağı bir oyunu hatırlatıyor bize.
Gerçek zamanlı, web tabanlı ve sadece metinler, fotoğraflar içeren “Ogame”. Herkes bir uzay gemisiyle uzayda keşifler, fetihler yapıyor, üsler inşa ediyor ve Stars Wars evreninde yaşıyor gibi savaşıyordu bir zamanlar.
Ancak SpaceX uydusu olan Starlink ile bir metaverse tokeni olan STARL arasında bir ilişki olmadığını en baştan belirtmek gerekiyor.
Starlink (STARL) bir yandan adı itibariyle bir yandan da tema olarak Elon Musk‘un kurucusu olduğu ünlü SpaceX firmasının Starlink projesinden esinlendiğini belirtse bile bunlarla kanıtlanmış herhangi bir organik bağı bulunmamaktadır.
İçindekiler
Starlink (STARL) meta evrenlerin popülerlik kazandığı bir dönemde adını duyuran bir projedir.
Starlink (STARL), 2021 senesinin Temmuz ayında ortaya çıkarılmış henüz emekleme aşamasında bir şirket olarak hiçbir merkezi olmayan bir Metaverse evreni hedefleyerek, uzay konseptinde bir dijital dünya oluşturdu.
Fikir aşamasındayken eğlence sektörüne odaklanmış bir vizyonu olan projenin daha sonra güçlü olması için metaverse projesine dönüştürüldüğü bilinmektedir. İyi ki de öyle olmuş diyebiliriz çünkü sadece eğlence sektörü yerine her şeyi kapsayan bir meta evren olarak oldukça başarılı görünmektedir.
STARL coin, Starlink projesinin yerel yönetişim tokenidir.
Oluşturulan metaverse evreni içinde kullanılması için bütün blockchain ve ticari işlemlerde geçerli bir yardımcı belirteçtir. Aslında STARL bir tokendir.
STARL coin olabildiğine geniş 3D bir evren içinde kullanılacak bir kripto para olarak kendi içindeki oyunlar dahilinde, etki alanını günden güne genişletmektedir. Ek olarak geliştirilmiş bir DeFi projesi olduğunu da belirtmek gerekir.
Metaverse evrenleri arasında birçok token amaçları ve teknik dokümanları doğrultusunda ayrıştırılarak kategorize edilmiştir.
Bu bağlamda STARL token ve projesinin amaçlarına, bilgilerine ve teknik dokümanına (whitepaper) starltoken.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Ancak sitede sekmeden sekmeye atlamak yerine, daha net ve öz bir biçimde hap bilgilere sahip olmak isterseniz bir sonraki başlığımıza göz atmanız daha anlamlı olacaktır.
Woof Decentra’nın kurucusu olduğu kabul edilen projede Moe Larson baş yönetici konumundadır.
Shahhid Ahmed ve Scott Brown isimleri ise oyun geliştiriciler olarak önemli bir görevi üstlenmişlerdir.
Bir diğer önemli isim ise Space Architecht yani “Uzay Mimarı” olan Kevin Schow’dur. Ayrıca Johnny Utah ismi de projenin müzik ve sesleriyle ilgilenmektedir.
Projenin aşırı kapsayıcı olduğunu geliştirici ekibinin (ki tam yirmi üç takım arkadaşı görünmekte) çok yönlülüğünden anlayabiliriz. Starlink sitesinin “about” (hakkımızda) butonu altında yer alan “team” (takım) sekmesinden diğer takım üyelerini de inceleyebilirsiniz.
STARL token hakkındaki en büyük endişeler ve eleştiriler onun maksimum arzının seviyesinden kaynaklanmaktadır. STARL kripto parası olan tokenin en fazla arz miktarı tam tamına 10 trilyon STARL olarak belirlenmiştir.
Bu maksimum arz aynı anda piyasa sunulmuştur. Artık herhangi bir STARL üretimi yapılmamakla birlikte toplan arzın %99’undan fazlası dolaşımdadır.
Bu durum eleştirilere açık olsa bile bir uzay evreninden bahsettiğimizi unutmamak gerekir. Birkaç milyonluk nüfusu olan ülkelerin bile trilyonlarca fiat para arzı yaptığı bir dünyadan katbekat büyük bir evrenin dijital arzının aşırı bulunması bazı çelişkiler içermektedir.
Starlink evreninin çalışma ilkeleri hakkında iki kelime etme hakkımız olsa “özgürlük ve etkileşim” kelimelerini seçebilirdik. Neden mi? Gelin özetleyelim:
Starlink’in önemi onun sunduğu özgürlükçü doğasından ileri gelmektedir.
Ayrıca yepyeni bir dünyada her aktör ve oyunun etkileşime girebileceği yeni bir tokenomikten bahsetmek de STARL’ın önemi arttıran bir diğer özelliktir. Öte yandan son başlığımızda da görebileceğiniz üzere projenin girmediği borsa, duyulmadığı mecra kalmamıştır.
O zaman denilebilir ki popülaritesi de STARL projesini ayrıca önemli kılar.
Ayrıca bir diğer önemi ise merkeziyetsiz bir NFT Pazar yeri olma özelliğini oyuncularla buluştururken ekibi ve şirketi için hiçbir STARL token kilitlememiş olması ve hepsini doğrudan halka arzetmiş olmasıdır.
Starlink’in kullanım alanları çok çeşitli olmakla birlikte onun ile yapabileceğiniz şeylerin, dahili metaverse evreninde herhangi bir sınır bulunmamaktadır.
Yapılabilecek eylemler haricinde sadece kullanım alanlarını kapsayacak bir liste oluşturmak gerekirse aşağıdakiler başar rol oynar:
Şimdi sıkı tutunun çünkü bu uzay projesini bir uydu misali dünyanın yer yüzüne tekrar indirebilmek için size nerelerde listelendiğini sıralayacağız. Tam tamına on iki farklı mecrayı listeliyoruz ancak siz istediğiniz mecradan STARL alışverişine başlayabilirsiniz:
Bütün bu kripto para platformlarının yanısıra STARL tokenlerinizi aldıktan sonra isterseniz Ledger gibi donanım cüzdanlarınızda isterseniz de mobil cüzdanlar da saklayabilirsiniz.
Bize sorarsanız doğrudan projenin ekosistemi içinde kullanıma ve oyna kazan durumuna hazır biçimde tutmanız da oldukça faydalı olabilir.