Dai | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

DAI

Dai (DAI)

2022 yılının ilk çeyreğinin neredeyse sonuna geldiğimiz bugünlerde kripto paralar geçen senelerde olduğu gibi, hatta daha yüksek bir tempo ile hızla yayılmaya ve tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Bu kripto para birimlerinden biri olan Dai coin, kripto para borsalarında DAI kısaltması ile biliniyor ve arama motorlarından edinilen bilgilere göre kullanıcılar ''DAI nedir?'' ''DAI nasıl kullanılır'' ya da ''DAI güvenli midir?'' gibi sorular ile kafalarını epey meşgul ediyor.

İçindekiler Listesi

  1. Dai Nedir?
  2. Dai Coin (DAI) Nedir?
  3. Dai (DAI) Amacı ve Whitepaper
  4. Dai (DAI) Kurucuları Kimlerdir?
  5. Dai (DAI) Ne Zaman Kuruldu? Ne Zaman Piyasaya Sürüldü?
  6. Piyasada Dolaşımda Olan Ne Kadar Dai (DAI) Bulunmaktadır?

Listelenmiş olan bu başlıklar altında Dai projesi ve Dai coin (DAI) hakkında kullanıcıların sıkça sormuş olduğu soruların cevaplarını ve daha fazlasını bulmak mümkündür.

Dai Nedir?

Dai nedir sorusunu kapsamlıca cevaplayabilmek ve kullanıcıların kafasında soru işaretleri oluşmasını önlemek amacı ile önce Maker protokolününün ne olduğunu açıklamak gerekir. Maker protokolü kullanıcıların ''Maker Yönetimi'' tarafından onay verilmiş olan teminat varlıklarından yararlanarak Dai (DAI) üretmelerine olanak tanıyan protokole verilen isimdir. Maker Yönetimi ismi ile bilinen tabir ise Maker Protokolünü yöneten topluluk tarafından planlanılan, organize edilen ve bunların ardından işletilen ve yönetilen sürecin ismidir. Maker Protokolü bu isminin yanında yaygın olarak Multi Colleteral Dai ya da Türkçe olarak Çoklu Teminatlı Dai olarak da bilinir. Ayrıca Multi Colleteral Dai tabirin baş harfleri olan MCD olarak da kısaltılır ve bu isimle de bilinmektedir.

Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş olan Maker Protokolü özetle kullanıcıların yeni kripto para birimleri oluşturmalarına yarayan bir alettir. Maker Protokolü 4 adet unsurdan oluşur. Bu unsurlar sabit bir kripto para olan Dai, Oylama, Oracles ve Maker Colleteral Vaults isimli faktörlerden oluşur. Maker Protokolü bulunduğu Ethereum blok zincirine dahil olan ve merkezi olmayan en büyük uygulamalardan biridir. Bu protokol merkezi olmadığı halde kaydadeğer ölçüde benimsenmiş olan en büyük DeFi uygulaması olarak bilinir.

Dai Coin (DAI) Nedir?

Kısa ve kapsamlı bir anlatım ile Dai, Dai coin, ya da borsa bilinen borsa kısaltması ile DAI, birimi 1 Amerikan doları değerine sabitlenmiş, teminat desteği bulunan, tarafsız ve merkeziyetsiz yapıda bir kripto para birimidir. Hem oluşturulması hem erişimi hem de bunların üzerine kullanımı da oldukça olan olan Dai, Ethereum ve Ethereum benzeri popüler uygulamalar tarafından büyük destek görmüştür.

Yukarıda da belirtildiği gibi Dai oluşturmak oldukça kolay bir süreçtir. Platformda bulunan kullanıcılar ellerinde bulunan teminat varlıklarını Maker Protokolü içinde bulunan Maker Kasası'na (Maker Vaults) yatırarak elindeki miktar kadar Dai token oluşturabilir. Anlatılan bu yöntem ile Dai dolaşıma girer ve böylece kullanıcı tarafına likidite erişimi sağlanmış olur. Bu durumun dışında da Dai güvenilir aracılar ya da borsalar aracılığı ile satın alınabilir. Dai tokenleri borsa ve aracılar tarafından satın alınmanın yanında güvenli bir ödeme aracı seçeneği olarak da kullanılabilmektedir. Bu noktadan sonra Dai kullanıcılar tarafından diğer kripto para birimlerinin hizmet ettiği amaçlar uğruna kullanılabilir, harcanabilir ya da Maker Protokolü tarafından sunulan bir özellik aracılığı ile tasarruf olarak kullanıcının kasasında ya da cüzdanında güvenle tutulabilir.

Dai, tam 1 Amerikan doları değerine sabitlenmiş vaziyettedir, geliştirildiği ilk günden bu yana durum budur. Dai geliştiricileri olan MakerDAO ekibi kendi sistemleri olan MakerDAO sisteminin içinde kripto paranın değerini 1 Amerikan doları üzerinde sabit tutmak amacı ile 300 milyon Amerikan doları değerinde Dai coini kilitli tutmaktadır.

Dai günümüzde ulaşması ve satın alması son derece kolay olan bir sabit coin olarak bilinir. DAI, Binance, Bitlo, Gate.io ve buna benzer güvenilir kripto para borsaları üzerinden kolayca satın alınabilir. Bu platformların bazıları Türk lirası ile işlem yapmaya uygun platformlardır, yani yerli kullanıcılar için de Dai satın alma süreci hiç de zor olmayacaktır.

Dai coinleri satın alması gibi kullanması da oldukça kolaydır. Hatta DAI, sahip olduğu istikrarlı yapısı sayesinde harcanması ve kullanması en kolay olan kripto para birimlerinden biridir. Kullanıcılar VISA üzerinden DAI harcamalarını rahatlıkla gerçekleştirebilir. Buna ek olarak Paypal ve Binance gibi popüler platformlar da kullanıcıları için Dai ile ödeme seçenekleri bulundurmaktadırlar.

Dai (DAI) Amacı ve Whitepaper

Dai coinleri üretildiği yıllarda hem o dönem hem de şu anda en popüler stabil coin olan Tether (TUSD) hakkında oldukça alevli tartışmalar yaşanıyordu. Bu tartışmalar neticesinde piyasada güvenilir yeni bir stablecoin arayışı vardı. O yıllarda birçok firma kendi stabil para birimini çıkardı fakat Tether'in elde ettiği başarıya ulaştıklarını söylemek çok zor.

Dai whitepaperına göre kripto para piyasalarının yapısı ve sistemin doğası gereği bu stabil coinlere sağlam bir alternatif olmak amacı ile yola çıktı. Bu amaç doğrultusunda çalışmalarına hızla devam eden Dai ekibi önümüzdeki günlerde yaşanması beklenen sabit coin arayışlarında öne çıkmayı ve büyümeyi hedefliyor.

Dai bir stabil coin olması ile kripto varlık piyasalarında belirli pozisyonların korunması amacı ile de sık sık kullanılmaktadır. Doğası gereği sabit bir değerde kalan DAI piyasanın aşağı gitme olasılığına karşı kullanıcılar için sağlam bir önlem olarak bilinmektedir.

Dai (DAI) Kurucuları Kimlerdir?

Dai çoğu diğer altcoin ve sabit coin gibi tek bir özel kişi ya da ufak bir kurucu ekip tarafından kurulmamıştır. Dai, Maker Protokolü ve MakerDAO ekibi tarafından kurulmuş ve bunlar tarafından yönetilmektedir. MakerDAO firması ise Danimarka asıllı bir girişimci ve geliştirici olan Rune Christensen tarafından kurulmuştur. Yani Rune Christensen'in dolaylı yoldan da olsa Dai'nin kurucu ismi olduğu söylenebilir. Danimarkalı Rune Christensen Dai'nin ve Dai'nin yönetim işlemlerini gerçekleştiren MakerDAO ve Maker Protokolü'nün kurucusudur. Günümüzde hala MakerDAO'nun CEO görevini yürüten bu isim Dai'nin de tohumlarını atmış olan kişi olarak bilinir.

Dai (DAI) Ne Zaman Kurulmuştur? 

Dai coin, sabit coin olarak piyasaya sürülmüşür. Piyasaya sürülmesi ise günümüzden aşağı yukarı 5 yıl öncesine dayanır. 2017 yılında gelişim süreci tamamlanmış olan ve bunun sonucunda piyasaya sürülen DAI MakerDAO CEO'u Rune Christensen ve Maker Protokolü ortaklığında geliştirilen bir stablecoin projesidir. Yani özetle Dai'nin kurulması ve piyasaya sürülmesi 2017 yılına dayanır.

Dai'nin geliştiricisi olan ve Rune Christensen'in CEO'u olduğu MakerDAO firması ise Dai'den 2 yıl önce, yani 2015 yılında kurulmuştur.

Kripto Para Piyasasında Dai (DAI) Bulunmaktadır?

Mart 2022 itibari ile Dai birim değeri Türk lirası ile oranlandığında 1 Dai 14.20 Türk lirası değerine eşit olacaktır. Dai, Amerikan dolarına sabitlenmiş bir stablecoin olduğu için bu değer Türk lirasının Amerikan doları karşısındaki değerine eşittir. Günlük hacim değeri 4,030,686,395 Türk lirasına ulaşmış olan Dai aşağı yukar bu değerlerde seyretmektedir. Dai'nin bir maksimum arz limiti bulunmamakta buna karşın dolaşımda 9.65B kadar DAI bulunmaktadır. Dai toplam arzı ise 9,649,962,610 DAI olarak raporlanmıştır.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM