Geçtiğimiz yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletinde kripto para borsalarına açtığı dava ardından kapanan Crypto Capital firması, fonlarının büyük bir kısmına hükümet yetkilileri tarafından el konulmasının ardından iFinex firmasını kurdular ve ardından bu firma Bitfinex isimli bir kripto para borsa platformu ile varlıklarını sağlam bir şekilde sürdürmeye devam ettiler. Bu durumun ardından büyük kayıplar yaşayan iFinex, kendilerinin geliştirdikleri kripto para borsa platformları olan Bitfinex üzerinden yine kendilerinin olan dijital varlık birimi UNUS SED LEO'yu ya da kripto kullanıcıları tarafından bilinen daha popüler ismi ile LEO tokeni geliştirdiler ve hiç geciktirmeden piyasaya sürdüler. 2019 yılında geliştirme süreci tamamlanan ve piyasaya sürülmüş olan UNUS SED LEO ya da LEO token kripto para borsalarında genelde LEO kısaltması ile biliniyor. LEO aslında bir token olmasına rağmen yer yer LEO coin olarak da karşımıza çıkıyor.
İçindekiler
UNUS SED LEO ya da kripto para kullanıcıları tarafından kullanılan popüler ismi ile LEO token yine kripto para borsası kullanıcılarının çok yakından tanıyacağı Bitfinex kripto borsasının ana firması olan iFinex tarafından geliştirilen ve platformun yerel yönetişim tokeni olan dijital varlık biriminin ismidir. Yapısı itibari ile, bir kripto para borsasının yerel yönetim tokeni olması ile Binance tarafından geliştirilmiş olan Binance coin ile bir çok benzerlik gösterir.
Yukarıda verilmiş olan Binance coin örneği ile arasındaki temel fark ise Binance coinin kendi blok zincir ağları olan Binance Smart Chain üzerine inşa edilmiş olmasıdır. Kendi kripto para blok zincir ağını oluşturmak bir takım avantajlara ve pozitif anlamda güvenlik handikaplarına sahip olsa da yeni bir dijital varlık çıkarmak adına şart değildir. Bitfinex, Binance gibi kendi blok zincir ağını oluşturmak yerine UNUS SED LEO isimli dijital varlığını türdaşı olan birçok altcoin gibi Ethereum blok zinciri ağı üzerine inşa etti. Ancak UNUS SED LEO adlı bu kripto varlık biriminin diğer kripto birimlerinden bu bağlamda da bir farkı vardır. UNUS SED LEO, üretmiş olduğu tokenlerin arzının %64'ünü Ethereum blok zincir ağı üzerinden, kalan %36'yı ise EOS blok zincir ağı üzerine inşa etti.
UNUS SED LEO'nun Ethereum ve EOS blok zincir ağları üzerine inşa edilmiş olması bu kripto paranın Ethereum blok zincir ağı ve EOS blok zincir ağı tarafından geliştirilmiş olan güvenlik protokollerini takip ettiğini, yani son derece güvenli bir kripto para birimi alternatifi olduğunu gösterir.
Bitfinex'in kurucu firması olan iFinex tarafından geliştirilmiş ve piyasaya sürülmüş olan UNUS SED LEO sancılı ve olaylı bir kuruluş sürecine sahip. Bundan yaklaşık 3 yıl önce New York eyaleti iFinex'in eski ismi ve eski şirketi olan Crypto Capital şirketine bir dava açtı ve firmanın dijital varlıklarının büyük bir kısmına el koydu. Bu davanın sebebi Bitfinex platformunun Amerikan doları endeksli bir sabit coin olan Tether'i yasa dışı kullandığı hakkındaki iddia ve suçlamaydı. Bitfinex bu dava sonucunda kaydadeğer miktarda, ciddi bir kayıp yaşadı.
Firmanın yerel yönetim tokeni olan LEO, bu krizden en az zararlı çıkmak ve yaşanılan zararı telafi etmek amacı ile piyasaya sürüldü ve oldukça iyi sonuçlar aldı. Kendi bütçesini tekrar doldurmayı hedefleyen Bitfinex, UNUS SED LEO isimli dijital varlık birimini bu amaç için piyasaya sürdü ve bu durumun sonucunda ilk borsasında 1 milyar Amerikan doları değerinde yüklü bir yatırım sağlamayı başardı. iFinex 850 milyon Amerikan doları miktarındaki bütçe açığını kapatmak amacı ile her ay karın %27'si oranında LEO token kullanmaya devam ediyor. UNUS SED LEO hakkında daha fazla ve daha detaylı bilgi edinmek isteyen kullanıcılar iFinex'e ait olan bu dijital varlık birimi hakkında UNUS SED LEO Whitepaper belgelerini inceleyebilir ve bu belgeler üzerinden detaylı teknik bilgilere erişim sağlayabilirler.
UNUS SED LEO ya da bir diğer ismi ile LEO coin eski ismi Crypto Capital olan iFinex firmasına ait Bitfinex borsası tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen bir dijital varlık birimidir. Bu tarz kripto para borsa platformları ya da iFinex gibi köklü şirketler tarafından geliştirilen kripto para birimleri için tek bir kurucu isimden bahsetmek her zaman zordur.
Yani özetle UNUS SED LEO projesi için kurucu isim olarak tek bir özel kişi yoktur, bunun yerine kurucu tüzel kişi olan iFinex firması ve firmanın geliştirmiş olduğu Bitfinex borsası olacaktır.
UNUS SED LEO yukarı da bahsedildiği gibi Bitfinex ve New York eyaleti arasında yaşanmış olan bir dava süreci sonrası piyasaya sürüldü. Aslında Bitfinex'in kurucusu olan iFinex'in eski şirketi Crypto Capital oldukça eski ve köklü bir firmadır. Firma 2012 yılında kurulmuş ve bu tarihten beri kripto para ekosistemleri içinde kaliteli bir hizmet sağlamaktadır. 2012 yılı çok eskiymiş gibi gözükmeyebilir ancak kripto paranın tarihine bakıldığında bahsedilen bu yıl zaten kripto paraların oluşmaya ve yayılmaya başladığı yıldır.
New York eyaleti ile Yaşanan kriz sonucu Crypto Capital kapandı ve yerine yeni bir oluşum olan iFinex açıldı. iFinex'in başlarına gelmiş olan bu durumu oldukça iyi idare ettiği, iyi bir kriz yönetimi yaptığı kolaylıkla söylenebilir. Bitfinex bu krizin çözümünü yeni bir kripto para birimi geliştirmekte buldu. Firma çok gecikmeden, davanın sonuçlandığı yıl olan 2019 yılında kendi yerel yönetişim tokeni olan UNUS SED LEO'yu piyasaya sürdü. Yani ''UNUS SED LEO ne zaman kuruldu?'' sorusunun net cevabı şu olacaktır; UNUS SED LEO 2019 yılında Bitfinex tarafından geliştirilmiş ve piyasaya sürülmüştür.
2022 yılının ilk çeyreğini bitirmek üzere olduğumuz bugünlerde UNUS SED LEO piyasadaki en değerli 44. kripto para birimi olarak dikkatleri üzerine çekmektedir. An itibari ile Leo coin birim değeri 86,73 Türk lirasıdır. Buna karşın bu paranın 95,263,777 Türk lirası değerinde günlük işlem hacim değeri bulunur. Hali hazırda piyasada dolaşımda olan Leo coin miktarı 953,954,130.00 LEO olarak karşımıza çıkar. UNUS SED LEO için belirlenmiş olan bir maksimum arz sınırlaması bulunmamaktadır.
UNUS SED LEO kendi üretici firması olan iFinex'in kripto para borsası Bitfinex ya da Binance ve Gate.io gibi onlarca örnek ile çoğaltılabilecek güvenilir kripto para borsaları üzerinden kolayca satın alınabilmektedir.